• hr
  • en
  • de
  • it

Valencija - 4 godine nakon Americas Cupa

32. izdanje najprestižnije regate u svijetu jedrenja održalo se od 25.4. do 3.7.2007. godine u španjolskoj Valenciji. Četiri godine kasnije, ekipa Nautica Portala posjetila je poprište ovog događaja, a ostatke velike scene prenosimo vam kroz oko objektiva...
Podsjetimo, legendarni America's Cup, najstariji sportski trofej, 2007. godine po prvi je puta održan u Europi. Valencia je u doba održavanja Regate bila u središtu pažnje svih sportskih medija. Impresivno zvuči brojka od šest milijuna ljudi, koliko je pohodilo Valenciju kako bi sudjelovalo na ovom velikom spektaklu, dok brojka televizijskih gledatelja doseže čak 4 miljarde. Akreditirano je bilo 1800 novinara iz cijeloga svijeta, a spominje se promet od 10 milijardi dolara.

Valencia je za Regatu izgradila objekte na površini od milijun metara kvadratnih, od kojih je najznačajnija marina, s gotovo 650 vezova u moru i 12 baza za timove.
Nakon osvajanja America's Cupa 2003. godine u Aucklandu, švicarska momčad Alinghi i njezin vlasnik Ernesto Bertarelli odlučili su da će 32. izdanje trofeja starog 156 godina biti održano u Valenciji. Bertarelli nije štedio novca ni vremena kako bi dodatno pojačao svoju posadu i obranio naslov. Dovedena su šestorica članova posade s Kiwia, ekipe s Novog Zelanda koja je 2000. godine obranila naslov.

Na Regati je 2007. godine sudjelovalo 12 skupocjenih jedrilica, u čijoj su izgradnji sudjelovali najveći nautički stručnjaci na svijetu kao i najbolji svjetski dizajneri i proizvođači jedara i jarbola. Alinghi je pobijedio u pet od prvih sedam jedrenja. Inače, America's Cup sastoji se od devet jedrenja. Alinghi je uspio obraniti naslov u najnapetijem natjecanju u povijesti i to pobijedivši Emirates Team New Zealand u sedmom jedrenju s prednošću od samo jedne sekunde. Konačni rezultat bio je 5:2 za Švicarce.

Zaključno, možemo reći da cijeli kompleks izgleda zaista impresivno i prava je šteta što danas, četiri godine kasnije, zjapi potpuno prazan i neiskorišten što neminovno uzrokuje njegovo propadanje. Ipak, vjerujemo kako će Španjolci pronaći način da aktiviraju ovaj vrijedan sportski kompleks golemog potencijala.

Dario Buterin, www.nautica-portal.com

Više fotki na:
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150382409809268.373007.254104864267&type=1