• hr
  • en
  • de
  • it

Uzlet turizma u Šibeniku

Turističkoj ekspanziji grada Šibenika pridonijet će, najavljuje gradonačelnik Željko Burić, i stvaranje jedinstvenog plažnog pojasa od Srime sve do ruba primoštenske općine

Šibenik je po raznovrsnosti, izvornosti i atraktivnosti svoje ponude uskočio među hrvatsku turističku elitu i valorizirao vrijednosti koje su godinama bile zaboravljene i neiskorištene. To mu se - kaže gradonačelnik Željko Burić - sada vraća na najbolji način. Sredstvima iz europskih fondova obnovljene su gradske tvrđave Sv. Mihovil i Barone, odmiče i obnova Sv. Ivana, treće gradske fortice, a osnovana je i "Tvrđava kulture Šibenik", u hrvatskim okvirima jedinstvena ustanova koja gospodari tim povijesnim simbolima Šibenika.
- Milijuni eura utrošeni su u te i mnoge druge projekte koji Europi svakodnevno dokazuju kako je investicija opravdana - njima je stvorena nova, dodatna vrijednost, otvorena radna mjesta i sadržaji koji jamče samoodrživost i novi život grada, atraktivnog i sve traženijeg turističkog odredišta. U staru šibensku gradsku jezgru život se vratio na velika vrata, otvoreno je 20-ak gradilišta.
Privatni investitori nastoje urediti svoje kuće i apartmane i podignuti razinu turističke ponude. Kroz model potpore obnove starih, ruševnih zgrada u privatnom vlasništvu, tzv. sekvestraciju, gradska uprava nastoji zaštititi povijesnu cjelinu i sačuvati njezinu izvornost. Velika nam je potpora Konzervatorski odjel u Šibeniku, pod čijom paskom će uskoro započeti i obnova kompletne infrastrukture primjerene 21. stoljeću, od kanalizacijskog i sustava odvodnje, postavke optičkih kabela do plinofikacije.
Uostalom, plinovodne cijevi već su stigle do Poljane. S pročelnicom Angelom Bujas, među ostalim, dogovaramo početak analize kamenih ploča u Kalelargi jer želimo da se one od početka do kraja obnove u svom izvornom obliku i istim tipom kamena - najavljuje Burić.
Za razliku od mnogih mediteranskih gradova, pa i našeg Dubrovnika, Šibenik je, dodaje, sve svoje javne ustanove i institucije, od škola do gradske i županijske uprave, kao i državnih službi, sačuvao u staroj jezgri vezavši na taj način Šibenčane uz Poljanu, Kalelargu, Dolac, zaštićene spomenike kulture, obnovljene vile i palače u staroj gradskoj jezgri.
- Naša stara jezgra neće ostati bez ljudi. Brusimo je i uljepšavamo i dalje. Nekoć je bila primarno mjesto stanovanja, a danas je mjesto na kojem Šibenčani ostvaruju svoj dohodak i prihode. Kroz projekt obnove starina nazvan "Stanadi" u jeku smo obnove drvenih vrata po izvornom modelu, kapitela, portala, bifora... Turisti to prepoznaju. Brojke same govore. Dovoljno je kazati da je administrativno područje grada Šibenika lani imalo milijun i 710 tisuća noćenja, a 2012. oko 900 tisuća. To su dvoznamenkasti porasti u postotku koji se očekuju i ove godine.

Turističkoj ekspanziji Šibenika pridonijet će - najavljuje Burić - i stvaranje jedinstvenog plažnog pojasa od Srime sve do ruba primoštenske općine. Najkasnije do sezone 2019. godine dužobalna plažna crta protezat će se kilometrima.
- Ni jedan grad na obali Jadrana to neće imati, a rekao bih ni na Mediteranu. Želimo stvoriti jedinstveni plažni pojas od Srime, odnosno Jadrije, preko Tvrđave sv. Nikole, Zablaća, do nove plaže u Podsolarskom, za koju smo već dobili novac od resornog ministarstva.
U Brodarici ćemo, usporedo s izgradnjom kolektorskog sustava, ukloniti nelegalna mula i cijeli obalni dio pretvoriti u plažni, a mještanima osigurati privezišta za brodove na pontonima po uzoru na Vrnažu. Za individualce će biti dostupna jugoistočna punta od brodaričkog mosta prema Žaboriću. Nadovezuju se žaborićke pješčane plaže, pa uvala Jasenovo i na kraju Grebaštica. Projektiramo pješačke staze do samog mjesta i tamošnje plaže. Važno je istaknuti da će cijeli taj plažni pojas u konačnici biti savršeno čist, more izvrsne kakvoće i bez septičkih jama.
Dva nacionalna parka, Krka i Kornati, zaštićena prirodna područja, ali i izvorna ljepota zaleđa i otoka nemjerljiv su turistički potencijal koji je - zaključuje Burić - Šibenik prepoznao.
- Slijedeći trend cikloturizma, pred ovu sezonu je uređeno 112,6 kilometara novih biciklističkih staza na 10 lokacija. Na otoku Zlarinu niknut će Centar koraljarstva, projekt "težak" 20,6 milijuna kuna, koji uključuje i uređenje pristupnih staza do imanja Zlarinjana, njihovih maslinika i vinograda. Projekt valorizacije danilske kulturne baštine, za koji je aplicirano i dobiveno 1,8 milijuna kuna, posve će revitalizirati i taj kraj i privući goste na unikatni arheološki lokalitet opet kroz zanimljive ciklostaze i pješačke staze za koje smo koristili ono što smo zatekli - upravo seoske puteve žitelja Danila. Poveznica svega toga, i uz more i u zaleđu, jest nastojanje da zadržimo naše ljude upravo na njihovu kućnom pragu i omogućimo im kvalitetan život - rezimirao je Željko Burić.
Otok Obonjan danas ima ponudu po kojoj je Šibenik prepoznatljiviji na europskom tržištu negoli u samoj Hrvatskoj. Svaki bi Šibenčanin trebao vidjeti što se sada događa na Obonjanu. Od "otoka slučaja", koji je godinama bio problem grad Šibenika jer je predstavljao prijetnju arbitražom i odštetne zahtjeve mjerene u milijunima eura, danas imamo Obonjan kao turističku atrakciju. Grad Šibenik je iz te priče izišao bez kune štete, neopterećen jamstvom i financijskim "repovima".

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr