• hr
  • en
  • de
  • it

Uoči natjecanja Medulinci ulovili grdosiju od 250 kg

Tridesetak brodica iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Njemačke i Slovačke, poredanih na udaljenosti od desetak metara u porečkom akvatoriju, između školja Barbaran i rta Pical, jučer su napeto, kao zapeta puška, čekale znak za start međunarodnog turnira u lovu na veliku ribu - Offshore World Challengea Poreč. S glasnim zviždukom suca točno u 10.30 krenuo je stampedo morskih kočija prema pučini koji je nalikovao sceni iz vesterna kada američki doseljenici kreću istodobno u osvajanje još nenaseljenog Divljeg zapada.

Lovi se na osam milja od obale
Tako je bilo i ovdje, s tom razlikom što su kolonisti jurcali kako bi osvojili što fertilniju zemlju, dok su ovdje vrsni ribolovci na velike ribe sonarima tragali za pozicijama s velikim jatima plavih riba, predznakom lokacije plavorepe tune koja se unazad desetak godina stidljivo, a sada u pravom smislu vratila na sjeverni Jadran. Start je bio zakazan još u 8 sati ujutro, ali je zbog nemirnog mora i bure odgođen za dva i pol sata kasnije.
- Inače se kaže da bura jača kada se sunce diže, a opada kada se sunce spušta. To je stara pomorska istina, ali danas se srećom nije pokazala, kazao nam je član Livio iz tročlane posade (Kristijan, Livio i Renco) glisera Lučke kapetanije Poreč s čijeg smo broda pratili događanja oko osam nautičkih milja oko 15 kilometara udaljeni od obale.
Domaći i talijanski ribiči na velike ribe, koje smo obišli, prvih su sat-dva u more bacali velike količine srdela kojima su mamili onu veliku poželjnu ribu koja se tek očekivala u poslijepodnevnim satima. Većina se jahti i ribarskih brodica rasporedila u akvatoriju na potezu od porečke obale preko Limskog kanala, pa sve do Rovinja i nešto južnije.

Riba života za ekipu Tunana teama
Vrijeme ih je poslužilo, sunčano uz nešto vjetra, a more tek blago valovito, stari bi ga morski lavovi proglasili bonacom. Stoga je i atmosfera bila vesela na brodovima koje smo posjetili budući su se natjecatelji (većinom se radilo o petorici, pa do deset ribara) dobro zabavljali pozirajući našem fotoreporteru. Je li bilo pravog natjecateljskog ulova znat će se više sutradan, budući je vaganje potencijalnog ulova zakazano navečer.
No, porečki je ribolov na "morsku divljač" već polučio veliki uspjeh. Prekjučer, u srijedu, prilikom posljednje vježbe za međunarodni turnir, ekipa "Tunana team" iz Medulina uspješno je upecala fantastičan ulov - ogromnu plavorepu tunu.
- Išli smo malo probat, da vidimo ima li ribe. Imali smo sreće i uhvatili veliku tunu. Ne znam koliko je teška, jer je nismo vagali, ali prema nekim procjenama ima oko 250 kilograma. Mislim da je to najveća tuna ulovljena ove godine. Ovo je za nas - riba života, kazao nam je tunolovac Siniša Pavlović koji je u ribolov krenuo s bratom Marko, sestrom Marijanom i prijateljem Stefanom Lukićem. "Borba nije bila duga i komplicirana koliko zna biti, vadili smo je 45 minuta, jer je posrijedi bio timski rad", kazao nam je Pavlović dodavši da su ogromnu tunu ulovili oko 6.20 ujutro na oko pet nautičkim milja izvan obala Limskog kanala.

Još jedna turistička niša na Jadranu
Golemu su tunu dugu dva metra viličarem u srijedu navečer donijeli na porečku rivu gdje se održalo svečano otvorenje manifestacije, a ulov je izazvao velik interes turista koji su šetali porečkom obalom. Uslijedilo je svečano otvorenje na kojem su govorili ministar turizma Darko Lorencin, istarski župan Valter Flego, porečki gradonačelnik Edi Štifanić te organizator turnira, predsjednik Športskoribolovnog kluba Big game 4tuna, Franko Čerin.
- Ovo je jedna sasvim nova manifestacija koja okuplja jedan specifični dio publike u posezoni. Vjerujem da će se kroz ove dane kada se tuna bude pripremila na rivi uz pomoć kuhara japanskog veleposlanstva otvoriti još jedna turistička niša koja će našim gostima približiti mogućnosti koje pruža Jadran i naše more, kazao je ministar Lorencin dodavši da su turističke prognoze za posezonu (listopad) iznimno dobre.
- Kad je gospodin Čerin došao kod mene u Grad i rekao da bi organizirao lov na veliku tunu, pomislio sam Bože, zar takve tune uopće ima u našem moru. Ovaj lijepo primjerak ovdje svjedoči da tune ima i da su to stvarno lijepi komadi, kazao je gradonačelnik Štifanić zaželjevši svima mnogo sreće u ribolovu.

Izvor: http://www.glasistre.hr/