• hr
  • en
  • de
  • it

UNWTO: Najbolji polugodišnji rezultati u svjetskom turizmu od 2010.

U prvoj polovini 2017. u svijetu je bilo gotovo 600 milijuna turista, što je 6 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, podaci su Svjetske turističke organizacije (UNWTO), iz koje ističu da je to najbolji globalni turistički rezultat od 2010. godine.
Polugodišnje rezultate u svjetskom turizmu UNWTO je objavio je u novom turističkom barometru, istaknuvši da 6-postotni porast broja stranih turista znači da je njih gotovo 40 milijuna više putovalo svijetom nego u prošlogodišnjih šest mjeseci te da je riječ o najsnažnijem porastu broja turista od 2010. godine.
U svim svjetskim regijama u prvom dijelu ove godine zabilježen je rast dolazaka stranih turista, a najveći, za 9 posto, na Bliskom Istoku, dok je u Europi i Africi broj turista porastao po 8 posto, u Azija, na Pacifiku 6 posto, a u Amerikama 3 posto.
"Prva polovina godine obično čini blizu 50 posto ukupnih godišnjih međunarodnih dolazaka, dok je druga polovina označena iznimno jakim srpnjem i kolovozom u brojnim dijelovima svijeta, a s obzirom na odlične vijesti iz brojnih odredištima, moguće je da povećanje bude i veće nego smo predviđali za ovu godinu, odnosno s više od 1,3 millijarde stranih turista u svijetu do kraja godine", poručio je glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai, ocjenjujući rast u prvoj polovini godine 'zdravim' i uz oporavak u nekim od odredišta koja su prošle godine imala sigurnosne probleme.
Ponovio je da je rast turizma jako važan zbog stvaranja radnih mjesta, gospodarskog rasta i razvojnih mogućnosti za mnoge zajednice širom svijeta, uz naglasak da tome pridonose i domaća i međunarodna putovanja.
"Turistički rast nije neprijatelj, to je način na koji se možemo razvijati, ali je važno pametno upravljati odredištem, za dobro i posjetitelja i zajednice domaćina", poručio je Rifai povodom polugodišnjih rezultata, ali i godišnje skupštine UNWTO-a koja se ovaj tjedan održava u Kini.
Mediteranske destinacije zabilježile su u prvoj polovini ove godine posebno snažan rast, koji je i najviše, prema ocjeni UNWTO-a, pridonio rastu turizma u Europi. Pogotovo ističu 'izvedbe' u regiji južne i mediteranske Europe, gdje su dolasci stranih turista bili 12 posto viši nego lani.
Ističu i rast u sjevernoj Africi, koju je posjetilo 16 posto više stranih turista, te na Bliskom istoku, 9 posto više.

Izvor: www.mint.hr