• hr
  • en
  • de
  • it

UNESCO i Batana

Vijest o uvrštenju projekta Ekomuzeja "Batana" u UNESCO-ov Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine svijeta, a koja je potvrđena u Adis Abebi i na sjednici UNESCO-va Međuvladinog odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu svijeta, snažno je i pozitivno odjeknula gradom svete Eufemije. Iako se o kandidaranju projekta puno govorilo, nada da će u oštroj i svjestkoj konkurenciji Rovinj izboriti pravo, a time i sam projekt dobiti UNESCO-vu oznaku i zaštitu, samo je onim najoptimističnijima bila izgledna. Potrebno je naime istaknuti da je uz rovinjsku batanu, za upis u Registar prijavljeno sedam prijedloga, i da je dosad samo dvanaest praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine iz cijeloga svijeta upisano u UNESCO-ov Registar najboljih praksi.
Također, vrijedno je spomena i da je sama nominacija pripremljena u suradnji s brojnim stručnjacima- od dr. Lidije Nikočević, ravnateljice Muzeja Istre, Tamare Nikolić Đerić, stručno-programske voditeljice Ekomuzeja "Batana" i Dragane Lucije Ratković Aydenir preko šire lokalne zajednice koja se kreće od Županije, preko Grada Rovinja i njegovih Udruga, škola, Zajednice Talijana, Društva osoba s invaliditetom, pa sve do Turističke zajednice grada Rovinja. No, pored toga, posebnost ovog projekta u najvećem dijelu leži i u činjenici što on predstavlja jedinstveni pristup u očuvanju ukupne materijalne i nematerijalne baštine Rovinja osmišljenom na temelju inicijative lokalnih stanovnika i projekata razvoja koje su tijekom niza godina razvijali vrsni stručnjaci. S tim u svezi, valja opetovano istaknuti i ime konzervatorice Dragane Lucije Ratković, koja je stručno osmislila okosnicu projekta i dovela do "preskakanja" prve i važne stepenice- uvrštenja batane u Registar kulturnih dobara RH-a, još 2008. godine.
Samoj sjednici u Adis Abebi, uz pomoćnika ministrice kulture RH-a Davora Trupkovića prisustvovala je voditeljica i glavna tajnica Hrvatskoga povjerenstva za UNESCO Rut Carek, viša stručna savjetnica konzervatorica u Službi za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu dr. Mirela Hrovatin i stručno-programska voditeljica Ekomuzeja "Batana", Tamara Nikolić Đerić.

Izvor: www.glasistre.hr