• hr
  • en
  • de
  • it

Unajmili svjetionik za svoje poslovne partnere

Lanterna, odnosno svjetionik na Puntamici, trinaesti je po redu hrvatski svjetionik koji ide u koncesiju u turističke svrhe.

Svjetionik na Puntamici unajmila je tvtka Punta Lanterna d.o.o. sa sjedištem u Zadru. Natječaj za dugogodišnji najam objavljen je u listupadu u Narodnim novinama. Najniža ponuđena cijena cijelog zakupa bila je 235.000 eura, dok je Lanterna d.o.o. ponudila iznos od 250.000 eura te tako dobila svjetionik u desetogodišnji najam.
- Mi smo javni natječaj proveli 1. listopada 2016. godine. U ugovoru koji smo kasnije sklopili ponudili smo u zakup zgradu svjetionika Oštri rat na deset godina, a sve to temeljem suglasnosti Vlade Republike Hrvatske iz 2009. godine, prema kojoj smo u zakup dali i preostalih dvanaest svjetioničarskih zgrada, kaže Darko Meštrović, direktor Plovputa.
- Zakupac je dužan koristiti prostorije isključivo za ugostiteljske usluge smještaja, a iako možda zvuči tako, tamo dakle ne smije biti ugostiteljski objekt, već samo iznajmljivanje smještaja. Od 250.000 eura 235 tisuća zakupac će odvojiti za sanaciju objekta, a 15 tisuća eura Plovputu će isplatiti u sljedećih deset godina. Ugovor smo sklopili 28. studenog 2016. godine, a cijela projektna dokumentacija koja obuhvaća obnovu svjetioničarske zgrade prošla je suglasnost s Konzervatorskim uredom u Zadru. U ugovoru stoji kako će zgrada biti obnovljena godinu dana od potpisivanja ugovora o zakupu, ističe Meštrović.
Tvrtka Lanterna je osnovana u lipnju 2016. godine u Trgovačkom sudu u Zadru, a osnivači su Lek Doći i Walter Hummer, obojica s adresama u Austriji. Doći je suvlasnik uhodanog obiteljskog ugostiteljskog biznisa u Austriji i vlasnik restorana u Beču i na nekim skijalištima u Austriji, a Hummer je jedan od pet članova uprave austrijske Raiffeisen banke.
U podacima stoji kako je firma registrirana "za trgovinu i turizam" na adresi Elizabete Kotromanić 11 u Zadru, da je osnovana 24. lipnja 2016. godine i da ima temeljni kapital od 20.000 kuna.
Navodno će tvrtka Punta Lanterna smještajne kapacitete nuditi za boravak poslovnih partnera na Jadranskoj obali te oni neće biti dostupni za slobodno iznajmljivanje.

Uz Oštri rat, pod plovno područje Zadar spadaju i svjetionici Otočić Babac, Otočić Grujica, Otočić Sestrica vela - Tajer, Otočić Tri sestrice - Rivanj, Otok Vir i Rt Veli Rat. Dva su svjetionika već iznajmljena u turističke svrhe, Vir od 2012. i Tajer od 2010. godina, oba na deset godina. U dvanaest iznajmljenih svjetioničarskih zgrada Plovputa uređeno je 25 apartmana u kojima je ukupno 101 ležaj.
Plovput u svojoj ingerenciji ima ukupno 48 svjetionika koji su izgrađeni od 1818. do 1899. godine. Ukupno raspolažu sa 1090 objekata duž 6.287 kilometara obale.
- Svjetionici i dalje ostaju najveći i najvažniji objekti regulacije sigurnosti plovidbe te zaštite života i imovine na moru, a takav slučaj će u budućnosti biti i sa svjetionikom Oštri rat. Prema našem ugovoru kao zakupodavci u zakup dajemo prizemlje, potkrovlje i pomoćne objekte u ukupnoj površini od 291,60 metara četvornih, kaže Meštrović.
Lanterna na Puntamici službeno je zavedena kao svjetionik Oštri rat. Prema plovputovim podacima, visina njene kule je 14 metara, a nalazi se sjeverno od ulaza u luku Zadar. Izgrađena je 1869. godine i jedina je lanterna u Zadru. Domet rezervnog svjetla je 7, a glavnog 14 metara. Na njoj nema svjetioničarske posade.
Svi svjetionici su automatizirani i nadzirani putem sustava daljinskog nadzora. Međutim, zbog značaja svjetionika za sigurnost plovidbe, te zaštite svjetioničarskih zgrada od propadanja, na 17 svjetionika se još uvijek nalazi svjetioničarska posada i na njima su po jedan ili dva svjetioničara u smjeni.

Izvor: www.zadarskilist.hr