• hr
  • en
  • de
  • it

Umažani protiv marine u uvali Pozioi

Najava da će se s unutarnje strane postojećeg gata u umaškoj uvali Pozioi, na mandraču nasipanom prije nekoliko godina u naselju Moela, graditi marina s 200 vezova ukupne površine 6,5 hektara izazvala je negodovanje građana na prvom javnom predstavljanju budućeg turističkog kompleksa "Terra Istriana".
Premijerna prezentacija upriličena je za žitelje Mjesnog odbora Moela, jer će se taj resort nalaziti u njihovoj zoni, a o projektu su govorili arhitekti Boris Zuliani iz umaškog Studija Dvor i Boris Petronijević iz pulske tvrtke Urbis 72, te predstavnici investitora, Tvornice cementa Umag - potpredsjednik Uprave Željko Paić i jedan od njenih većinskih vlasnika Vilim Draščić.

I projektanti i čelnici cementare zagovarali su marinu unutar tog zaljeva i ustvrdili da ne stoji teza o njegovu zagađenju zbog dolaska velikih jahti.
Građani su istaknuli da podržavaju sve što će se na tom dijelu grada dogoditi - luksuzno naselje s hotelima i vilama, ali ne i marinu koja će sigurno "zatvoriti" dvije plaže u Moeli koje domicilno stanovništvo najčešće koristi - tzv. "vojnu" ili "invalidsku", te plažu Afrika, naveo je predsjednik MO-a Moela Valdi Buršić, koji je i gradski pročelnik za komunalni sustav.

Boris Brajković kazao je da investitori prljavi dio investicije ostavljaju građanima (poznato je da tamo gdje se otvori marina više nema plaža), a čisti dio bit će s vanjske strane gata, gdje će se kupati gosti u turističkom naselju. Zbog suživota sa zajednicom, istaknuo je Krešimir Vedo, ujedno i direktor komunalnog poduzeća 6. maj, trebalo bi marinu premjestiti s vanjske strane gata. To bi možda koštalo oko milijun eura više, ali drži da u tom projektu teškom 200-tinjak milijuna eura to ne bi trebalo puno značiti.

"Dajte građanima ruku, ovo je agresija na nas, nitko se nikada u marini nije kupao", riječi su Veda. Paić je napomenuo da će studija utjecaja na okoliš pokazati radi li se tu o agresiji. Draščić je dodao da marina neće imati suhi vez, zamišljena je za veće brodove i jahte, bit će točno definiran koridor kuda će se plovila kretati, te da ne bi smjelo biti prepreka za plaže. Najavio je da će se biti izgrađeno prema najvišim ekološkim standardima, te da će sve što rade biti bolje od sadašnjeg stanja.
Na upit može li se marina napraviti u postojećem jezeru čelnici cementare odgovorili su negativno. Za trajektnu luku, koja bi trebala po Prostornom planu Istarske županije biti na mjestu sadašnjeg gata, rečeno je da najvjerojatnije se nikad za tu namjenu neće koristiti.

Prezentacija građanima održana je uoči javne rasprave o ciljanim izmjenama i dopunama Prostornog plana Umaga, zakazane za 3. studenog, a nakon toga u roku od mjesec dana predstavit će se i Urbanistički plan uređenja Terra Istriana".
Projekt "Terra Istriana" zamišljen je još prije 20-ak godina, kada je cementari počelo nestajati sirovine za rad. Buduće luksuzno turističko naselje prostirat će se na ukupno 120 hektara na Kravljem rtu (sve zajedno s jezerom Fiandara koje već postoji, poljoprivrednim dijelom, životinjskim parkom i marinom). Naselje bi trebalo imati ukupno 2.270 postelja i 3,5 kilometara dugu šetnicu, rekao je Paić.

Izvor: www.glasistre.hr