• hr
  • en
  • de
  • it

Ultra odlazi iz Splita

Izjava organizatora o mogućnosti odlaska Ultra Europe Music Festival iz Splita, pa i iz Hrvatske, iznenadila je nadležne u TZ-u Grada Splita, koji tvrde da nema govora o takvoj mogućnosti.
"Upravo jučer sudjelovali smo na press konferenciji te smo u kontaktu s organizatorima. Riječi o odlasku Ultra festivala iz Splita nije bilo, te nemamo nikakve službene informacije o spomenutim navodima. Turistička zajednica grada Splita podržava Ultra Europe festival zbog značajnog doprinosa turističkom razvoju Splita. Osim direktnih ekonomsko-turističkih učinaka posebnu važnost festival ima u brendiranju destinacije i stvaranju imidža koji grad Split čini konkurentnim na globalnom tržištu", rekli su nam iz splitskog TZ-a, a slično su za Index potvrdili i iz Grada Splita.
"Prema svim našim informacijama i nakon svih sastanaka s organizatorima, od kojih je posljednji održan danas sa zamjenikom gradonačelnika Goranom Kovačevićem, Grad Split je sa svoje strane ispunio sva očekivanja organizatora, sva su pitanja i međusobni odnosi definirani te smo pred potpisivanjem ugovora, nakon čega kreću intenzivne operativne pripreme za ovogodišnju Ultru. Grad je sa svoje strane na temelju svih pokazatelja, turističkih, ekonomskih i promidžbenih, ocijenio ovaj projekt izuzetno vrijednim za grad Split i naše sugrađane, te smo sukladno mogućnostima dali maksimalnu potporu da se Ultra održi i zadrži u Splitu", stoji u odgovoru Grada na mogući odlazak Ultre iz Splita.
"Manifestacije ovakve važnosti i veličine nužno zahtijevaju potporu i prepoznavanje i od strane Županije i Države tj. resornog ministarstva te ukoliko bude odgovarajuće podrške s njihove strane, vjerujemo da nema razloga da Ultra i u budućnosti ne ostane u Splitu koji se pokazao i dokazao kao izvrstan domaćin", dodaju iz Grada, a s njima se slažu i u Ministarstvu turizma.
"Ministar turizma Anton Kliman organizirao je prije mjesec dana sastanak s organizatorima Festivala Ultra Europe, na kojem su bili i župan Splitsko-dalmatinski i gradonačelnik Grada Splita sa suradnicima, kao i predstavnici Hrvatske turističke zajednice. Nakon sastanka definirano je na koji će način Hrvatska turistička zajednica kroz oglašavanje poduprijeti Ultra Europe projekt iznosom ukupne vrijednosti od 600 tisuća kuna. Projekt Ultra Europe smatramo iznimno važnim prije svega za Grad Split, Splitsko-dalmatinsku županiju i Hrvatsku u cjelini, posebice kroz promotivne efekte koje nam donosi. Sama manifestacije ujedno je snažan motiv dolazaka u destinaciju, te je stoga u skladu s mogućnostima kroz sredstva Hrvatske turističke zajednice, i ove godine podupiremo ", pojasnili su za Index iz Ministarstva turizma.
"Sigurno je da Ultra Europe Music Festival ima vrlo pozitivne efekte na turistički promet Splita, Splitsko-dalmatinske županije, ali i Hrvatske u cjelini. Također, tu si i značajni promotivni efekti za Hrvatsku kao turističku destinaciju. U skladu s navedenim, Hrvatska turistička zajednica je, kroz Program potpore manifestacijama, Ultra Europe Music Festival u 2014. godini podržala sa 600 tisuća kuna, dok je festival u 2015. godini ostvario potporu u iznosu od 900 tisuća kuna. Dakle, festival je do sada podržan s ukupnim iznosom od 1.5 milijuna kuna", kažu iz HTZ-a, napominjući da su u tijeku pregovori na temelju kojih će se dogovoriti suradnja, odnosno podrška Hrvatske turističke zajednice u aktivnostima oglašavanja i sponzorstva u navedenom iznosu od 600 tisuća kuna.
Podsjetimo, lani je Ultru pratilo 150 tisuća ljudi iz 43 zemlje svijeta, a potrošili su u gradu 500 milijuna kuna, uz 21 posto više dolazaka i isto toliko noćenja.
Ipak, organizatori su ove godine navodno dobili izdašnije ponude, a neslužbeno se spominju Barcelona i Malta kao potencijalne zamjenske lokacije.

Izvor: www.index.hr