• hr
  • en
  • de
  • it

Ultra dovodi 180 tisuća gostiju i donosi 500 milijuna kuna

Treće izdanje Ultra Europe Festivala, koji će se održati od 9. do 15. srpnja u Splitu i Hvaru, ponovno će biti masovnije od prethodnog: organizatori su objavili da je kod prodaje ulaznica zabilježen porast od 30 posto, pa će kroz srednju Dalmaciju procirkulirati ukupno oko 180 tisuća ljudi iz 143 različite zemlje, a očekuje se čak 500 milijuna kuna dodatne turističke potrošnje
Samo grad Split dočekuje turiste s 19 tisuća kreveta, sedam tisuća više nego prije dvije godine, a profitirat će i svi okolni gradovi i općine. Punu podršku festivalu elektronske glazbe pružili su Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica - premda se još uvijek ne zna s kolikim iznosom, a najavljena je suradnja i sinergija u promociji na turističkim tržištima.

'Za Split, Dalmaciju i Hrvatsku ovo je ključna manifestacija, pozicionirana je u pravo vrijeme i ima izvanredne učinke. Posebnim kanalima Hrvatska se etablirala kod mladih ljudi, koji će joj se vraćati i u budućnosti. Naš novi slogan je 'Full of life', a upravo je Ultra perjanica i novog slogana i novog imidža Hrvatske', kazao je ministar turizma Darko Lorencin.
Najavio je da će država nastaviti podržavati festival iz godine u godinu i otkrio da ga i nakon isteka petogodišnjeg ugovora želi zadržati u Splitu, dakle sve do 2022. godine.
'Prije nekoliko godina prigovaralo se da je Hrvatska dosadna i da nema što ponuditi, a danas imamo solidan izbor festivala, među kojima prednjači Ultra, koji su postali motiv dolaska', pohvalio se predsjednik HTZ-a Ratomir Ivičić.
Joe Bašić iz tvrtke Adria MM Produkcija, koja treću godinu zaredom organizira elektronski spektakl na Poljudu i obližnjim otocima, objasnio je da je festival ove godine produljen na čak sedam dana jer se želi potaknuti dulji boravak gostiju u Dalmaciji. 'Ovo je jedinstven festival jer se, za razliku od mnogih drugih, ne održava na livadi nego u prekrasnim desetinacijama', kazao je Bašić.
Splitska gradska vlast organizirala je svojevrsni krizni štab sastavljen od svih komunalnih službi i poduzeća, a ove godine posebna pozornost posvećena je sanitarnim čvorovima na stadionu i oko njega, zbog čega je prošle godine bilo najviše primjedbi. Javni WC-i bit će postavljeni i u četvrtima oko samog Poljuda.
'Spremni smo pružiti kompletnu logističku potporu', potvrdio je dogradonačelnik Goran Kovačević.
'Split doživljava pravu turističku renesansu, svake godine imamo kvantni skok, a razvijat ćemo se i dalje sve dok ne budemo svjetska i europska top destinacija. Naravno, pozivam građane na strpljenje i toleranciju kako bi i ove godine sve proteklo u najboljem redu', dodao je splitski dogradonačelnik.
'Grad je senzibiliziran, lokalna zajednica prepoznala je važnost festivala i daje mu podršku. Gosti Ultre ostat će naši trajni gosti', pohvalila se direktorica Turističke zajednice grada Alijana Vukšić.
Premda je bilo najavljivano da će se dio programa Ultra Europe ove godine odvijati i na otocima Braču i Visu, zbog odbijanja lokalnih zajednica, to se službeno neće dogoditi. Ipak, organizatori su objavili da sugeriraju gostima posjet Braču, dok će se ekskluzivna završnica ipak održati na Visu, samo neće biti službeno predstavljena kao dio programa.
Na samom Poljudu ove godine nalazit će se četiri pozornice na kojima će nastupiti nekoliko desetaka najpoznatijih svjetskih DJ-ja, ali i izvođači s underground scene te najzvučnija imena iz regije. Pripreme za postavljanje pozornica već su započele.

Izvor: www.tportal.hr