• hr
  • en
  • de
  • it

Ulagači u ‘Jadroplov’ odbijeni su još u startu

Nakon što se novi pokušaj države da privatizira "Jadroplov" pokazao kao debakl, mirno možemo reći - bili smo u pravu. Još prije pola godine, upravo na stranicama Gradske rubrike, predvidjeli smo neuspješan ishod natječaja kojim se država za 130 milijuna kuna htjela riješiti svojeg udjela od 70 posto dionica kompanije. Takva nakana unaprijed je bila osuđena na promašaj, i to isključivo zbog teško ostvarivih uvjeta nadmetanja.
Jedna od obveza budućeg vlasnika bila bi da za 130 milijuna kuna dokapitalizira brodarsku kuću, i to u roku od pola godine. Ako to ne učini, prijetila bi mu visoka ugovorna kazna od čak 20 milijuna kuna, a za što bi interesent morao unaprijed priložiti kvalitetna bankovna jamstva radi eventualne naplate kazne. Zašto kazniti ni krivog ni dužnog novog vlasnika ako mu skupština "Jadroplova" odbije dokapitalizaciju, što nije za isključiti.
S druge strane, i bez financijske injekcije, sa 70 posto dionica budući vlasnik kompanije može "komodno" voditi poslovanje tvrtke. No, ne može donositi ključne odluke poput dokapitalizacije, promjene imena ili sjedišta firme. Međutim, ima jedna "caka" koja ide u prilog apsolutnim ovlastima novog vlasnika, ma tko god to sutra bio. Naime, ako se na skupštinu dioničara "Jadroplova" ne odazovu svi dioničari, odnosno izostane netko iz preostale "kvote" od 30 posto dionica koje sada drže banke i manji dioničari, novi vlasnik sa svojih 70-posto dionica može donositi ključne odluke.
I u tom koraku ga je država presjekla udarivši mu petogodišnji moratorij na preseljenje direkcije tvrtke i zapošljavanje stranih pomoraca, a u to je uračunata i zabrana promjene zastave na brodovima. Spomenuti faktori mogu se promatrati i kao patriotske demagogije, ali to su pilule koje bi se još mogle i progutati.
Kako bilo, red je da se već jednom prestanemo zavaravati. Ulaganja idu tamo gdje zakonodavstvo i pravni sustav jedne države jamče tržišnu slobodu, gdje se jamči pravo na punu informaciju i, na koncu, gdje se može ostvariti profit.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr