• hr
  • en
  • de
  • it

Udruga iz Splita čisti plaže od opasnih predmeta

Ekološka udruga "Plaže bez rizika" jedina je u Hrvatskoj koja u svom opisu rada ima čišćenje jadranskih kupališta od opasnih predmeta, kao što su minsko-eksplozivna sredstva, narkomanske igle i sve što prijeti kupačima, ribarima i roniocima.

Pomoć aktivista do sada su koristile brojne općine, gradovi i plažni koncesionari od Kvarnera do Dalmacije, ali ne i splitske i županijske vlasti iako je sjedište udruge upravo u gradu pod Marjanom.
- Naših dvadesetak članova uz pomoć detektora do sada je pročešljalo kilometre i kilometre plaža od Istre do Dubrovnika. Nažalost, sluha za naše usluge nema u Splitu i okolnim mjestima diljem županije. Ne želimo nikoga plašiti, ali količine igala i eksplozivnih sredstava upravo na tom području su zabrinjavajuće.
Prije nekoliko godina na svoju ruku smo odlučili pročešljati Bačvice na kojima smo uz ostali otpad pronašli desetke narkomanskih šprica i igala. Međutim, nikoga to ne brine - kaže Joško Jurić, predsjednik splitskih "detektoraša", koji je upravo tijekom našeg susreta na najpopularnijem kupalištu pronašao odbačenu iglu.

- Na osnivanje udruge odlučio sam se kada sam u medijima vidio kako je u južni dio našeg Jadrana iz Albanije doplutao odbačeni medicinski otpad. U meni se tada nešto prelomilo i zajedno s nekolicinom istomišljenika i zaljubljenika u ekologiju krenuo sam s radom. Danas naša udruga broji dvadesetak članova, a dvije kolegice moram posebno pohvaliti i reći kako puno trezvenije i bez straha postupaju u nekim opasnijim situacijama - dodaje čelnik "Plaža bez rizika".
Budući da se udruga bavi i čišćenjem podmorja, naš sugovornik tvrdi da razne opasnosti vrebaju i u tom dijelu Jadrana. Upravo zahvaljujući jednoj takvoj akciji, prije nekoliko godina u moru ispred glavne gradske plaže u Omišu pronađena je 250 kilograma teška avionska bomba iz Drugoga svjetskog rata.
Nakon dojave, u grad na ušću Cetine stigla je ekipa pirotehničara koja je uklonila prijeteću pogibelj daleko od očiju javnosti iako se radilo u srcu turističke sezone. Jurić ističe da ga zabrinjava količina vojnog materijala duž cijele hrvatske obale koja je, prema njegovu mišljenju, alarmantna.
Podatak kako je u moru dosad pronađeno više od 2000 minsko-eksplozivnih sredstava govori sam za sebe.
- Najvažniji dio našeg djelokruga je čišćenje okoliša dječjih vrtića, igrališta i parkova, odnosno svih javnih površina. Takve i slične poslove obavljali smo u okolici Zadra, u Istri, ali ne i u Splitu. Nažalost, ovdje još nema sluha za stvari koje su širom svijeta sastavni dio života i nešto što je normalno, posebno u vremenu u kojem živimo -- tvrdi Jurić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr