• hr
  • en
  • de
  • it

Ubojice hrvatskog turizma - PDV, ZOR i srpanjske ‘rupe’

Iako će se o (ne)uspješnosti ovogodišnje turističke sezone još dugo razglabati, najčešće bez jasnih argumenata za i protiv, neupitno je da je ona pridonijela manje tužnoj ekonomskoj jeseni Hrvatske, i u tom pogledu turizmu nitko nema pravo oduzimati status iznimno važne gospodarske grane. Jer, unatoč kišnom ljetu i svim okolnostima kojima se nije znalo na vrijeme doskočiti i preduhitriti ih kvalitetnim rješenjima, turizam je i ove godine pokazao svoju žilavost i održivost u svim uvjetima.
Nadajući se da će posezona donijeti očekivani rast, ipak su sve misli i poslovi profesionalaca već uvelike okrenuti prema poslovnoj 2015. godini. Ovih dana privode se kraju planovi promidžbe za iduću godinu, određuju se strateška tržišta, potpisuju se ugovori, akcije, aktivnosti, zakonodavni i makroekonomski okviri u kojima bi se sve to trebalo događati. Što je to što bi bilo nužno učiniti u pripremi turističke 2015. godine, a čime bismo osigurali manje stresa, neugodnih iznenađenja i razočaranja kakvih je bilo napretek u dosadašnjem dijelu ovogodišnje sezone?
To pitanje postavili smo profesionalcima iz različitih područja turističkog djelovanja, kako bismo zajednički došli do prioriteta koje bi kao "domaći zadatak" trebali idućih mjeseci napraviti čelnici hrvatskog turizma, braneći interes struke u Vladi i zagovarajući iskorak našeg turizma u konkurentskom, profitabilnom i kvalitativnom smislu u 2015. godini. Bez imalo dvojbe, svi turistički djelatnici slažu se da je smanjenje PDV-a za turizam na barem 10 posto, koje su imali u 2013., apsolutni prioritet. Sadašnjom međustopom od 13 posto PDV-a napravljen je, svi kažu, turistički korak unatrag.
- To nije bilo povećanje PDV-a od tri posto, kako se često govori, nego od 30 posto! Jer, stopa nam je bila 10 posto, a dignuta je na 13 posto. Za dio usluga u turizmu ona je i dalje 25 posto i to je neodrživo u odnosu na konkurenciju - mišljenje je Borisa Žgombe, predsjednika Udruge hrvatskih putničkih agencija. Na isti način sadašnji PDV, koji je unazadio turizam u ovoj godini, vide mali i veliki hotelijeri, ugostitelji, privatni iznajmljivači, pa čak i sindikalisti.
- Vlada treba provesti svoj Akcijski plan iz Strategije razvoja turizma Hrvatske koji je sama donijela, ništa više. A tamo lijepo stoji da je prioritet u turizmu smanjenje fiskalne presije i proaktivna fiskalna politika koja će otvoriti vrata investicijama i razvoju, podizanju kvalitete, ali i zapošljavanju. To je ključ svega za 2015. godinu - naglašava Kristijan Šustar, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca u hotelijerstvu.
S gledišta zaposlenika, kojih je u hrvatskom turizmu oko stotinu tisuća, Sindikat turizma i ugostiteljstva Hrvatske (STUH) također ocjenjuje da je povećanje PDV-a u ovoj godini svima donijelo štetu.
- Većim porezom smanjuje se prihod, a time i zapošljavanje, a zaposleni u turizmu kronično su potplaćeni radnici. Sve je to posljedica porezne presije koju ima djelatnost, pa poslodavci najlakše posežu za smanjenjem plaća. Poreznim bi se olakšicama omogućilo da se kvalitetni kadrovi mogu bolje platiti i zadržati - mišljenje je Eduarda Andrića, predsjednika STUH-a.
Kao "tihog ubojicu" turizma, koji će to biti i u 2015. godini ako se ništa ne promijeni, turističke agencije vide sadašnji Zakon o radu, koji turizam tretira kao i sve ostale djelatnosti, iako je riječ o izrazito sezonskom poslovanju u kojem bi se trebalo fleksibilnije regulirati zapošljavanje na povremenim i privremenim poslovima.
- Male i obiteljske hotele muči činjenica da se oni ni na koji način ne potiču na cjelogodišnji rad, iako su često u destinaciji jedini koji su otvoreni 365 dana u godini. No, sva lokalna i državna davanja i nameti opterećuju ih jednako u vrijeme pune sezone i onda kada realno rade s gubitkom, što nužno treba mijenjati - kaže Šime Klarić, predsjednik Udruge malih i obiteljskih hotela.
- Ugostiteljima su najveći problem, uz visinu PDV-a, parafiskalna davanja na lokalnoj razini od gradova i općina, koja nisu kontrolirana i značajno im opterećuju poslovanje. Ona se mogu ograničiti ili smanjiti. Trebalo bi davanjima rasteretiti svakoga tko zapošljava nove ljude da se tako potiče otvaranje novih radnih mjesta - tvrdi Ante Mihić, predsjednik Ceha ugostitelja HOK-a.
Kako bi se izbjegle "srpanjske rupe", kojih je bilo i u drugim mjesecima sezone, Nedo Pinezić, predsjednik Udruge iznajmljivača u domaćinstvima, predlaže organizirano nuđenje obiteljskih paketa za razdoblja lošije popunjenosti i ciljano obraćanje tom segmentu tržišta za smještaj kod privatnih iznajmljivača.
- Mi smo na Kvarneru takvu akciju za 2015. već započeli, idemo ciljano nuditi privatni smještaj točno tamo gdje su u srpnju u Europi školski praznici, na način da to bude obiteljima cjenovno prihvatljivije nego u kolovozu i da tako popunimo te "rupe". Osim toga, mora se naći rješenje za PDV na agencijsku proviziju privatnog smještaja, koji sada iznosi 25 posto - kaže Pinezić.
- Treba učiniti sve da sezona svake godine počne barem tjedan ranije redovnim letovima i traje tjedan dulje, uz podršku nacionalnom prijevozniku za letove unutar zemlje. Nama avioprijevoznici najavljuju produljenje letova ove godine na studeni, a dogodine počinju ranije s letovima za splitsku zračnu luku. To treba stimulirati u svrhu produljenja sezone - mišljenja je Lukša Novak, direktor splitske Zračne luke u Resniku, ovogodišnjeg rekordera s 11 posto rasta prometa, koji će godinu završiti s 1,72 milijuna putnika.

TOP 10 ZADATAKA ZA 2015.
- smanjenje PDV-a i fiskalne presije
- organizirani plasman privatnog smještaja
- poticaji za one koji rade cijelu godinu
- ciljana promidžba za razdoblje "rupa"
- ugovori za stalne sezonce
- smanjenje gradskih i općinskih parafiskalnih nameta
- poticanje duljih predsezonskih letova avioprijevoznika
- olakšice plaćanja PDV-a za autobusere
- poticati događanja samo u predsezoni i posezoni
- provesti Akcijski plan iz Strategije razvoja turizma RH

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr