• hr
  • en
  • de
  • it

U utorak Mitja Zupančič u Dobrom moru

U utorak, 2.2.2016. u 20:00h u klubu imati ćemo jedinstvenu priiliku poslušati predavanje Mitje Zupančiča o Jadranskim svjetionicima iz doba Austro-Ugarske. Od 2014. do 2018. možemo slaviti 200-godišnjicu od kada je Austro-Ugarska započela planski graditi svjetionike i molove uzduž Jadranske obale.
Danas još je ‘živih' 56 starih lanterna u četiri države. Njih 50 pripada hrvatskoj, logično su sagrađeni, a autor knjige ‘Svetilniki' (Lighthouses) jedri po njihovim rutama.
Mitja Zupančič je novinar, publicist i izdavač nautičke literature i predavač sigurnosti na moru. Član je WLS (World Lighthouse Sociaty). Uz jedrenje ga najviše privlači povijest, UNESCO baština na Jadranu, svjetionici, te stare i tradicionalne barke, a iznad svega čovjek i klapska glazba, koja je direktna veza sa našim starima ...
Aktualni je dobitnik prestižne novinarske nagrade ‘Zlatna penkala' za objave u 2014, (podjela je bila u palači Dverce u Zagrebu u lipnju 2015., a posebno je bio istaknut članak Rota palagružona - najstarija regata u Europi). Autor je 3 knjige i 7 dokumentarnih filmova iz serije ‘Obrazi z Jadrana', za koje je napisao i glazbu. Bio je više puta intervijuiran u različitim hrvatskim novinama te na HTV, u foto natječaju revije Otvoreno more za 2015. njegove dve fotografije došle su u finalni izbor, a zadnji značajniji intervju objavljen je More magazinu pod naslovom ‘S morem na Ti', broj 226 (listopad/studeni 2015).

Vidimo se u utorak...

DOBRO MORE!

 

http://dobromore.com/