• hr
  • en
  • de
  • it

U šibenskom kanalu otkriven potopljeni njemački torpedni čamac

Na dubini oko 40 metara u šibenskom kanalu sv. Ante podvodni arheolozi pronašli su olupinu njemačkog torpednog čamca iz II. svjetskog rata, tzv. Schnellboota tipa S158, koji je potopljen nakon savezničkog bombardiranja 1944. godine.
Ronioci iz Odjela za podvodnu arheologiju pri Hrvatskom restauratorskom zavodu u suradnji s tvrtkom Jadranski ronilački servis i zagrebačkim ronilačkim klubom ZG SUB danas su proveli istražnu akciju na podvodnoj olupini "torpiljarke". Iako na dnu leži već 70 godina, olupina je službeno otkrivena tek prije mjesec dana, a razlog tome je, navodi voditelj Odjela za podvodnu arheologiju Igor Miholjek, činjenica da se nalazi usred plovnog puta u šibenskom kanalu, na lokaciji gdje su zabranjene ronilačke aktivnosti.
Miholjek je rekao kako je olupina u odličnom stanju. Osim pramca koji je zahvaćen bombardiranjem, dvije trećine trupa jasno su vidljivi i nalaze se na dubini od 38 do 45 metara.
Brod se nalazio u Šibeniku na maskirnom vezu, no pogođen je u bombardiranju 25. listopada 1944. godine. Tri dana je plutao, a potom su ga Nijemci sami potopili kako ne bi dospio u ruke partizana. Prije potapanja, nastavlja Miholjek, Nijemci su s "torpiljarke" skinuli sve što se moglo iskoristiti - dio naoružanja i torpeda. O tome, istaknuo je, svjedoči crno-bijela fotografija na kojoj je vidljivo kako vojnici s rive na Martinskoj u šibenskom kanalu izvlače torpeda na kopno.
Prva saznanja o postojanju podvodne olupine u šibenskom kanalu restauratorima je donio Zoran Dilibašić iz ronilačkog kluba ZG SUB, i to upravo preko fotografije koju je pronašao na internetu. Riječ je, kazao je, o crno-bijeloj fotografiji snimljenoj u vrijeme potonuća broda, na kojoj se lokacija može odrediti prema vili koja se nalazi u pozadini na ulazu u šibenski kanal.
Na taj su način, zapravo, ronioci i locirali olupinu, budući da detaljnije informacije o njezinoj lokaciji nisu pronašli. Dilibašić napominje kako je iz arhiva vidljivo da je brod na dno sa sobom povukao i dva člana posade koji su poginuli u bombardiranju, a kapetan je ranjen.
Ronioce je poslužila dobra vidljivost, ali i dočekala gomila nalaza razasutih oko broda, rekao je Ivica Gulin iz Jadranskog ronilačkog servisa. Oko broda, naveo je, pronađene su kutije s municijom koja je popadala s "torpiljarke" u vrijeme potonuća, a vidljiva su i torpeda. Gulin je kazao i da brod ima i top trocjevac koji je u odličnom stanju, uzimajući u obzir da se nalazi pod vodom punih 70 godina.
Istraživanja na lokalitetu će se nastaviti, a Odjel za podvodnu arheologiju već je uputio zahtjev šibenskim konzervatorima za privremenu zaštitu olupine, s krajnjim ciljem njezinog proglašenja kulturnim dobrom.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr