• hr
  • en
  • de
  • it

U Puntarskoj dragi orkanski vjetar potopio brodice

Nevrijeme praćeno kišom, padom temperature i neobično jakim udarima vjetra koje je ovog petka zahvatilo cijeli sjeverni Jadran donijelo je mnogo problema i otočanima. Iako je poplava, otkinutih grana, prevrnutih kontejnera i sličnih »popratnih pojava« takvih nepogoda bilo posvuda, čini se da su najgore u svemu tome ipak prošli Puntari. Brodovi i barke puntarskih barkariola i ribara, privezani na mjesnoj obali u inače zaklonjenoj i po prirodnoj konfiguraciji terena relativno sigurnoj Puntarskoj dragi stradali su pod, na trenutke, orkanskim udarima vjetra koji je između 14.30 i 15 sati zahvatio to područje.

Štete koje će narednih tjedana Punatari na svojim plovilima morati sanirati mjere se desecima tisuća kuna a najgore su prošla tri plovila za prijevoz putnika koja su, »zahvaljujući« značajnim oštećenjima uzrokovanim udaranjem u obalu ali i okolna plovila potpoljena na vezu. Potopljeno je i nekoliko manjih baraka a gotovo svi ribarski i prijevoznički brodovi nakon smirivanja kratkog ali vrlo intenzivnog i snažnog nevremena nosila su veće i manje tragove i oštećenja.
- Zlo i naopako. Gotovo da i nema plovila koje nije stradalo. Svaki brod na sebi ima neki trag, a oni čiji su brodovi ostali na površini na koncu mogu biti zadovoljni, prenio nam je jedan Puntar od kojeg smo čuli i kako se nitko od lokalnih ribara i barkariola (među kojima su neki samo koji sat ranije najnormalnije prevozili izletnike na otočić Košljun) ne sjeća sličnog nevremena. Većina Puntara poslijepodnevne i predvečernje sate provela je zbrajajući štete i nastojeći makar »za prvu ruku« sanirati oštećenja na svojim plovilima.

Izvor: www.novilist.hr