• hr
  • en
  • de
  • it

U Puli se gradi norveška flota za ribogojilišta

Kriza u brodogradnji kao da je daleka prošlost u Tehnomont-brodogradilištu Pula. S kooperantima trenutno broje 200-tinjak radnika. Uz to, stalno zapošljavaju nove radnike svih brodograđevnih profesija: zavarivače, brodomontere, brusače, cjevare, bravare, mehaničare...
Kristijan Ivančić, suvlasnik i član Uprave brodogradilišta, kaže da radnike tih profesija definitivno ne uspijevaju naći u Istri ni u Hrvatskoj, već ih trebaju tražiti u inozemstvu. Naglašava da priželjkuju da će nova Vlada opet omogućiti kvote za zapošljavanje stranih radnika, čime bi oni zaposlili 30-ak novih radnika. Ivančić kaže da im je gradnja tri broda, opremanje još jednog, te gradnja dijelova brodova za Uljanik, kao i remont brodica, osiguralo punu zaposlenost u ovoj godini.
Ivančić također veli da nakon uspješne lanjske isporuke broda za servisiranje uzgajališta riba, sada grade u hali još dva takva broda, ali će ovi novi imati mnogo više opreme, kako je to od njih zatražio norveški naručitelj, a shodno tome će biti skuplji, ali i kompliciraniji.
- Trup gradimo od čelika, a kormilarnicu od aluminija. Brod je širok 11,2 metra, što je podosta u odnosu na njegovu dužinu od 24 metra. Brod će moći razvijati brzinu od 10-11 čvorova, no njegova radna sredina bit će rad u ribogojilištima, odnosno premještat će kaveze, dovoziti hranu do kaveza, odvoziti ribe s ribogojilišta, kontrolirati i popravljati kaveze. U tu svrhu u brodovima će biti puno specijalizirane hidrauličke opreme, poput dvije velike hidraulične dizalice.
S obzirom na količinu opremu, brod ima prilično mali broj članova posade; pet plus kapetan, stoga će svi oni morati biti stručni za rukovanje tom složenom hidrauličnom opremom, rekao nam je Ivančić i dodao kako je isporuka prvog broda predviđena za kraj svibnja, drugog za kraj lipnja, te da sada pregovaraju za gradnju još većih brodova, koji im trebaju jer su riblji kavezi sve više udaljeniji od obale, iako imaju kaveze i u fjordovima i na otvorenom moru.
Inače, od ranije je poznato da Norveška do 2050. namjerava uzgoj ribe povećati s današnja dva, na pet milijuna tona godišnje, a za to će im trebati prilično mnogo brodova. Upitan kako su uspjeli isposlovati te poslove s Norvežanima, odgovara da su im poslali ponudu, a odgovor kojeg su dobili od Tehnomonta bio im je prihvatljiv.
- Više puta su dolazili kod nas da se uvjere u naš rad i kvalitetu. Zadobili smo njihovo povjerenje s prvim brodom i nastavili suradnju. Inače, osim kod nas oni brodove naručuju i kod poljskih i kineskih brodograditelja, naveo nam je član Uprave Tehnomont-brodogradilišta Pula.
Ivančić dodaje da pored toga u hali grade patrolni brod za hrvatsku pomorsku policiju za nadzor granica. Riječ je o aluminijskom brzom brodu dužine 24 metara, čija je isporuka predviđena za kraj lipnja. Četvrti brod kojeg dovršavaju je ribarski brod za engleskog naručitelja, a koji je sada na navozu, a njegova isporuka je predviđena u kolovozu ili rujnu.
- Ovo je brod namijenjen ulov rakova u Mauretaniji, u zapadnoj Africi. Taj brod smo počeli graditi 2008. za hrvatskog naručitelja koji je zbog financijskih poteškoća ostao bez te koče. HBOR ga je potom prodao, a s kupcem smo ugovorili prenamjenu broda, kako bi ga osposobili za sasvim drugačiji tip ribolova. Brod je izvana ostao isti, a iznutra je skroz promijenjen raspored, zaključio je Ivančić.
Tehnomont je ugovorio gradnju čak 29 brodova u proteklih šest godina. Najveći klijent im je rumunjska policija, kojoj su prije nekoliko godina isporučili 16 patrolnih plovila. Radili su i za srpsku carinsku službu, ali i putnički trajekt za vožnju London. Njihova je specifičnost gradnja aluminijskih brodova, pored čeličnih koje ionako radi veliki broj brodogradilišta.

Izvor: www.glasistre.hr