• hr
  • en
  • de
  • it

U prva tri mjeseca više turističkih dolazaka

U Hrvatskoj je u prva tri mjeseca ove godine boravilo 742 tisuće turista ili gotovo 6 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, dok je s nešto više od 1,9 milijuna noćenja zabilježen porast od gotovo 3 posto, prvi su podaci iz eVisitora koji se doznaju iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ).
Stranih je turista u Hrvatsku, po tim prvim podacima, došlo u prva tri mjeseca ove godine 464,6 tisuća ili 1,4 posto više nego lani, ali su s 1,2 milijuna noćenja u blagom minusu od 1,1 posto.
Nešto bolje rezultate u prva tri mjeseca ove godine ostvarili su domaći turisti s 277 tisuća dolazaka, što je gotovo 14 posto više nego u istim mjesecima prošle godine, dok su sa 693 tisuće noćenja u plusu od gotovo 10 posto.
Prvi podaci eVisitora pokazuju i da je samo u ožujku ove godine bilo ukupno manje turista i noćenja nego u prošlogodišnjem ožujku, kada su bili i uskrsni blagdani, a s obzirom da su ove godine u travnju, slabiji turistički ožujak ove godine se donekle i očekivao.
Ukupno je u ožujku ove godine u Hrvatsku došlo 345,7 tisuća turista ili 2,3 posto manje, dok je 854 tisuće noćenja oko 10 posto manje nego u ožujku prošle godine.

Tim su minusima pridonijeli strani turisti kojih je došlo 8,3 posto manje ili 233,2 tisuće, a ostvarili su i 16,6 posto manje noćenja ili 580,7 tisuća. S druge strane, domaćih turista je bilo 13 posto više ili 112,4 tisuće, dok je njihovih 273,2 tisuće noćenja porast od 7 posto u odnosu na ožujak prošle godine.
"S obzirom na Uskrs u travnju ove godine i s tim povezane blagdane i školske praznike, te slijedom najava i rezervacija sa tržišta, očekujemo da će ukupno travanj ove godine biti za oko 10 posto bolji od lanjskog, a sami uskrsni blagdani i jači od toga", kažu iz Glavnog ureda HTZ-a.

Izvor: www.mmpi.hr