• hr
  • en
  • de
  • it

U požaru na Delfinu uništena 4 plovila

U požaru koji je u subotu ujutro buknuo u pulskoj lučici Delfin jedna je jahta u potpunosti izgorjela, dvije jedrilice su djelomično izgorjele, a manja brodica je oštećena, izvijestila je istarska policija, dodavši da nitko nij ozlijeđen. Policija je dojavu o požaru na plovilima zaprimila u 7.20 sati od Centra 112.

Glasnogovornica istarske policije Nataša Vitasović je rekla da su vlasnici plovila hrvatski državljani. "Očevid je u tijeku i uz djelatnike policije obavlja ga inspektor za zaštitu od požara PU istarske. Uzrok požara je još nepoznat. Na plovila je nastala znatna materijalna šteta", izvijestila je Vitasović.
Požar je u potpunosti ugašen oko 9 sati, a interveniralo je šest vatrogasaca s dva vozila.

U požaru je najviše stradao brod "Sea Ray 33" u vlasništvu Dragana Kartaljevića, a neznatno bolje prošla je jedrilica u vlasništvu Joška Gojaka, rekli su nam u lučici Delfin. Po tome naši sugovornici zaključuju da je vatrena buktinja krenula s Kartaljevićeveg broda i zahvatila okolna plovila. No dok očevid ne pokaže pravo stanje stvari, nitko ne želi čvrsto stati iza svojih tvrdnji ili javno špekulirati što se zaista dogodilo.
Šteta, prema riječima Dragana Kartaljevića, na njegovom 10-metarskom brodu iznosi oko 30 do 35 tisuća eura. Ono što zbunjuje i njega i ostale na Delfinu je kako je uopće moglo doći do požara.
- Brod nije imao goriva, niti su motori bili spojeni na struju. Nema na njemu niti jednog potrošača, osim radija, koji pak nije imao "masku" jer se ovdje krade. Dva Yanmar motora, koja sam tek kupio, samo su postavljena, nisu prikopčani. Brod smo jučer (petak, op. n.) porinuli s Bunarine, a oko 17 sati smo ga vezali na mol, i to je to. Da bi me ujutro zvali da brod gori - meni nije bilo jasno kako je to moguće, ispičao nam je Kartaljević. Na pitanje znači li to da sumnja da je podmetnut požar rekao je: "To će pokazati snimka s kamere na molu i kamere u Marini Veruda. Ali nisam se nikome zamjerao da bi mi podmetali požar. Nije to moj svijet".
Dok smo razgovarali majstori su pripremali pumpu za ispumpavanje kako voda u trupu ne bi potopila brod. - Strah me da ne potone jer će stradati motori, rekao je Kartaljević. Brod, rekao nam je, nije bio ni osiguran.
Dok smo razgovarali, policajac je osiguravao prilaz molu i izgorjelim plovilima nije se moglo prići, a s obzirom da su daleko i da s ene vide s obale, jedino je pjena za gašenje, što je plutala na moru, upućivala na neko izvanredno stanje. U lučici nismo zatekli vlasnika izgorjele jedrilice.

Izvor: www.glasistre.hr