• hr
  • en
  • de
  • it

U Poreču spektakl: 'big game fishing' na tune za odlazak na SP

Uz stotinjak više ili manje etabliranih raznih manifestacija, glazbeno-scensko-sportskih sadržaja, pripremljenih uglavnom s promotivno turističkim razlogom, posebno usmjerenim u produženje sezone, Poreč će idući tjedan na svoju scenu postaviti novi događaj koji će okupiti brojne natjecatelje. A turisti će svoj ovoljetni boravak u Poreču 'začiniti' i praćenjem atraktivnog natjecanja uz koje će biti predstavljen i poseban, pomalo nesvakidašnji gastro sadržaj s 'podlogom' od tune i drugih vrsta riba.
U organizaciji športsko ribolovnog društva Big game 4tuna iz Pule, a pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske, HTZ-a, Turističke zajednice grada Poreča i uz podršku sponzora, od 9. do 12. rujna, održat će se međunarodni, kvalifikacijski, turnir u lovu na veliku ribu Offshore World Challenge - Poreč 2015.
Tijekom četiri dana održat će se tri natjecanja, World Offshore Challenge, Državno prvenstvo u lovu na veliku ribu i Kup trofejnog ulova, najavio je novinarima Franko Čerin, predsjednik ŠRK iz Pule koji je organizator 'ribičkog' spektakla u Poreču.
Prijavljeno je tridesetak ekipa iz Italije, Slovenije, Njemačke, Austrije, Rusije, Kine, Hrvatske i drugih zemalja, a pobjednička ekipa imat će pravo nastupa na Svjetskom prvenstvu u lovu na veliku ribu koje će se iduće godine održati u Kostariki.
Pravilo ribolova, kada je u pitanju plavoperajna tuna, odnosi se na tehniku 'ulovi i pusti' dok će se ostale velike ribe, različitih vrsta, izvaditi iz mora. Posebno atraktivno natjecanje bit će u lovu na trofejnu tunu, a prema riječima Čerina u Kupu trofejnog ulova dozvoljeno je iz mora izvaditi tunu koja je teža od 100 kilograma.
Održavanjem big game natjecanja u Poreču koji bi, prema najavi predsjednika ŠRK Big game 4tuna Čerine, mogao postati odlična destinacija na sjevernom Jadranu za organiziranje i održavanje big game natjecanja, zadovoljstvo je iskazao i direktor TZG Poreč Nenad Velenik naglasivši kako je manifestacija odličan sadržaj u dijelu turističke post sezone, a koji 'traži' na dolazak u Poreč i Poreštinu.
Big game je sport i oblik rekreacije za osobe pustolovnog duha, ali i vrlo dobre financijske 'potkovanosti'. U svijetu je ovaj sport vrlo poznat pa ribiči putuju kako bi lovili veliku ribu na Kubi, Bahamima, Meksiku, Madagaskaru...
'Težinu' big gamea u Poreču pokazuje i činjenica da je praćenje natjecanja najavila austrijska televizija ORF te specijalizirani TV programi poput talijanskog Fishing TV, Antenna Tre Nordest, Sky Caccia e Pesca i HF Channel.
U vrijeme održavanja big game World Offshore Challenge natjecanja u lovu na veliku ribu u Poreču će biti proglašen Tjedan tune. Uz porečke ugostitelje koji će posjetiteljima nuditi razna jela s tunom, svoje umijeće pripremanja tematskih jela od tune pokazat će osobni kuhar japanskog veleposlanika u Hrvatskoj Keiji Ide koji će tijekom održavanja natjecanja boraviti u Poreču.

Izvor: www.ipress.rtl.hr