• hr
  • en
  • de
  • it

U ožujku tematska sjednica o Dini

- Mi znamo da radnici 30 mjeseci nisu primili plaću i jasno nam je da ih ne možemo osuđivati što na posao ne dolaze, ali javnost ne zna da cijelo postrojenje čuva jedan stražar, i to vanjski, svi pogoni i prostorije su otključani i bez nadzora, može ući tko hoće, a u kontrolnoj sobi alarmi zvone cijelo vrijeme, bez prestanka, upozoravaju Laburisti koji su posjetili pogon.

RIJEKA - Dina Petrokemija, čiji radnici 30 mjeseci nisu dobili plaću, a pogoni zjape prazni bez ikakve kontrole, bila je mimo dnevnog reda glavna tema sjednice Županijske skupštine. Sva tri vijećnika Hrvatskih laburista - Dina Domjan, Jelena Krpan i David Bregovac - inzistirali su na aktualnom satu da Županija poduzme dodatne mjere zaštite jer prijeti opasnost od ekološke tragedije, a bili su toliko uporni i poduzetni da su uspjeli sakupiti 16 potpisa vijećnika i natjerati vladajuću većinu da za idući mjesec sazove posebnu tematsku sjednicu Skupštine o stanju u Dini.

Također, već je za sljedeći četvrtak sazvana sjednica županijskog Stožera za zaštitu i spašavanja, koji je već i inače ranije nekoliko puta zasjedao oko Dine, ali ovoga puta bit će prisutni i šefovi klubova vijećnika u Skupštini.

No, Laburisti time nisu bili zadovoljni te su tijekom sjednice ad hoc pokrenuli prikupljanje potpisa za tematsku sjednicu i - uspjeli, s obzirom da im je potrebna trećina svih vijećnika, dakle 15, a uspjeli su prikupiti 16 potpisa. Naravno - vijećnika oporbe, dok vladajući nisu potpisali, osim Marka Mataje Mafricija (SDP) koji je najprije potpisao, a kad je iz HDZ-a zatraženo da inicijativa dobije stranački predznak, i povukao svoj potpis.

Predsjednik Skupštine Erik Fabijanić (SDP) objasnio je da poslovnik predviđa da se takva sjednica mora sazvati u roku od 15 dana, to jest pokrenuti sazivanje. U prijevodu, nije realno da se održi prije kraja ožujka, a da li će se tada povezati s redovnom sjednicom za ožujak ili će se održati kao posebna sjednica, još će se pokušati dogovoriti s Laburistima i ostalima iz oporbe.

Tako je odlučeno unatoč upozorenjima Laburista da je stanje u Dini - alarmantno. Oni su naime na poziv radnika Dine posjetili taj pogon i ostali zgroženi onim što su vidjeli:

- Mi znamo da radnici 30 mjeseci nisu primili plaću i jasno nam je da ih ne možemo osuđivati što na posao ne dolaze, ali javnost ne zna da cijelo postrojenje čuva jedan stražar, i to vanjski, svi pogoni i prostorije su otključani i bez nadzora, može ući tko hoće, a u kontrolnoj sobi alarmi zvone cijelo vrijeme, bez prestanka. Što oni signaliziraju, to nitko ne očitava ni ne provjerava, što isparava od kemikalija nitko ne zna. 900 tona komikalija je bez nadzora, a svi atesti su istekli prije dvije godine. Što je najgore, u pogonima nema ni vatrogasaca i da se dogodi kakav akcident, ne bi imao ni tko reagirati, a ako bi javna postrojba i reagirala, pitanje je bi li to bilo dovoljno s obzirom da su vatrogasci Dine bili specijalno obučeni i educirani za postupanje sa specifičnim kemikalijama - upozorile su Dina Domjan i Jelena Krpan.

Župan Zlatko Komadina i njegov zamjenik Marko Boras Mandić, koji je ujedno i šef Stožera za zaštitu i spašavanje, uvjeravali su vijećnike Laburista da Županija već dvije godine čini sve što je u njihovoj ingerenciji, ali da nitko ne može bez dozvole Uprave Dine stupiti u posjed privatne tvrtke, ma koliko to želio. Rekli su i kako su krčka javna vatrogasna postrojba, kao i vatrogasci Janafa stalno u pripravnosti, kako su održani deseci sastanaka s nadležnim ministarstvima i svim mogućim službama, ali kako je odgovornost na Upravi Dine.

- Županija je bila spremna platiti odvoz opasnih kemikalija, klora i drugih iz pogona Dine, bili smo spremni sufinancirati što god je potrebno, a što je u našim mogućnostima, ali ne možemo na silu ništa kad je privatna tvrtka u pitanju - rekao je župan Komadina. On i Boras Mandić su rekli da je zadnji veliki sastanak održan krajem kolovoza prošle godine, a također i da je inspekcija ponovno bila u Dini upravo ovog tjedna 24. i 25. veljače, no da nalazi nisu problematični.

- Pa inspekcija je i bila jer smo ih mi zvali - rekao je laburist David Bregovac. A uostalom, zašto vi nama i pričate o kolovozu prošle godine, mi vas upozoravamo da kemikalije cure i da su se stvari otada promijenile nagore. Pa učinimo zajedno nešto u ovoj vražjoj državi da se tragedija ne dogodi, rekao je Bregovac.

Rezultat je - tematska sjednica koju su vladajući sada dužni održati.

Izvor: http://www.novilist.hr