• hr
  • en
  • de
  • it

U mreži "None Milke" bila je - "lebdeća hobotnica"

Ovaj tip hobotnice u Jadranu je rijedak jer obitava na otvorenome moru, baš i ne voli kanale. Ne znamo o kolikoj se populaciji ove vrste morskog glavonošca uopće radi jer naši ribari tako često i ne love, iz jednostavnog razloga što se ne ribari ribolovnim alatima prilagođenim ovom tipu hobotnice - u hipu nam je prof. dr. sc. Alen Soldo sa Studija mora u Splitu, ujedno i prorektor Splitskog sveučilišta, pojasnio neuobičajenu lovinu članova bračke plivarice "Nona Milka" koji su u mreži među srdelama ispred zapadne obale Visa ulovili nešto slično između sipe i hobotnice, teške više od dva kilograma.
- Radi se, naime, o pelagičnoj hobotnici koja nije tako rijetka, no rijetko se lovi i do sada, koliko znam, uvijek se ti ulovi vežu za Komižu ili Vis. Znači, za otvoreno more, budući, kako sam naglasio, ova vrsta, latinskog imena Ocythoe tuberculata, glavonožac je koji obitava u stupu vode. Sve ostale hobotnice su demerzalne i njih lovimo, a ova ima pravi plivački mjehur što im omogućava plivanje u stupu vode, pa ih se i lovi uz površinu otvorenog mora - upoznaje nas stručnjak Soldo s ostalim detaljima vezanim za ovu morsku vrstu koja je polučila poprilično zanimanje i samih ribara, ali i okupljenih na komiškoj rivi kada su brački ribari pokazali svoj ulov.
- Inače, kod ove vrste specifično je i to da ženka bude veća od mužjaka, ona naraste do metra dužine, dok je mužjak u rasponu samo od desetak centimetara.
Što se pak tiče ukusa ove hobotnice, koju laici nazivaju i lebdeća, Soldo je nije do sada kušao, no koncizno je kazao:
- Hobotnica je hobotnica pa ne sumnjam je li joj meso ukusno!

 

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr