• hr
  • en
  • de
  • it

U moru kod Pakoštana otkriveni keramički nalazi iz antičkog doba

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru, UNESCO centar II. kategorije, počeo je dvotjedna podvodna arheološka istraživanja na području otočića Babuljaša kod Pakoštana. Radi se o nastavku istraživanja koja su započeta 2013. godine kada je otkrivena veća količina keramičkih nalaza iz prapovijesnog i antičkog vremena, a nastavljena su 2014. godine.
Kao i prošlih godina, i ove godine istraživanja financira Turistička zajednica općine Pakoštane, a osim djelatnika MCPA - voditelja istraživanja Mladena Pešić, zamjenika Luke Bekića te Roka Surića i Marine Šimičić, u njima sudjeluju i Marko Meštrov iz Agencije Han-Vrana te arheolozi volonteri Jelena Čelebić iz Crne Gore, Milan Rodić iz BiH, Saša Koren iz Slovenije. U sklopu istraživanja održava se i osnovni tečaj povodne arheologije za dvije studentice iz Češke - Verioniku Zerzanovu i Barboru Machovu, a teoretska predavanja na tečaju osim navedenih instruktora održava i Mate Parica sa Sveučilišta u Zadru.

Dosadašnja istraživanja rezultirala su otkrićem vrlo zanimljivog nalazišta. Na površini od do sada istražena 44 metra četvorna otkriveno je slojevito nalazište s ostacima antičkog brodoloma kada s područja Sjeverne Afrike prenosio teret maslinova ulja i ribljih prerađevina u amforama. Osim amfora, brod je prenosio i više tipova kuhinjskog, ali i finog sigilatnog posuđa također porijeklom iz sjevernoafričkih provincija, koje je bilo dio tereta, a najvjerojatnije namijenjeno za daljnju prodaju u rimskoj provinciji Dalmaciji.

Ispod samog brodoloma javljaju se nalazi iz brončanog doba, koji su vjerojatno ovdje dospjeli ispiranjem s otočića. Iako je velika većina tih nalaza uništena djelovanjem valova i morskih strujanja, ipak se i među njima nalaze primjerci koji će nakon detaljne analize dati nove podatke o životu u pašmanskom kraju tijekom prapovijesnog doba.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr