• hr
  • en
  • de
  • it

U Kaštelanskom zaljevu izronili dva kamiona otpada, pronađene i mine

DVD Kaštel Gomilica je, u suradnji s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje te vatrogasnim zajednicama Hrvatske i Županije, organizirao 2. operativno-tehnički skup vatrogasaca - ronilaca, na koji su stigli vatrogasni predstavnici iz 12 županija, a cijeli program zaključen je jučerašnjom velikom akcijom čišćenja podmorja u Kaštelanskom zaljevu u kojoj je sudjelovalo 130 ronilaca. 
Cilj je akcije, kako je izjavio glavni vatrogasni zapovjednik Milivoj Taslak, smanjiti nagomilani otpad koji je nemarom završio u moru. Tako su iz kaštelanskog akvatorija izvađene brojne automobilske gume, velika količina sekundarnih sirovina i ponajviše plastične ambalaže. Na površinu su čak izvučeni i kontejneri, a kako nas je izvijestio Taslak, u Kaštel Starom su pronađene i eksplozivno-minske naprave, pa su preko centra 112 pozvani i pirotehničari.
- Posla ima još mnogo, ali uz ovakve akcije i buđenje svijesti građana i cjelokupne zajednice može se pridonijeti očuvanju ekosustava ovog zaljeva - kazao je Taslak.
- Čisto more i čist okoliš unaprjeđuju turističku ponudu, ali i život lokalnog stanovništva, pa ekološka akcija čišćenja kaštelanskog podmorja postaje tradicijom. Važno je napomenuti da smo na stručnim skupovima imali i goste iz Slovenije, Crne Gore, BiH i Mađarske, koji su tijekom tri dana prezentirali ustroj ronilačke službe u zemljama iz kojih dolaze - izjavio je Taslak.
Inače, jučerašnja akcija održana je na sedam lokacija u Kaštelima koje su organizatori odredili u suradnji s kaštelanskim mjesnim odborima, odnosno gdje je čišćenje bilo najpotrebnije. U akciji je sudjelovalo rekordnih 220 sudionika, od kojih je znatan broj ronilaca iz obližnjih ronilačkih društava, 84 ronioca - sudionika skupa.
Iz mora su izvađena dva krcata kamiona raznog otpada. Grad Kaštela, kao i Splitsko-dalmatinska županija, pokrovitelji su ovog stručnog skupa.

Izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr/