• hr
  • en
  • de
  • it

U istarske marine su se počeli vraćati stari poznati nautičari

- Očekivanja za turističku sezonu su vrlo pozitivna, s obzirom na intenzivnu promotivnu kampanju koju ACI od prošle godine provodi na stranim tržištima i s obzirom da je hrvatski Jadran sa svojim prirodnim ljepotama i poznatom gostoljubljivošću turističkih djelatnika postao prepoznatljiva i atraktivna nautička destinacija. Riječi su to Davida Radasa iz kabineta ministra mora, prometa i infrastrukture s kojima smo razgovarali o ovogodišnjem prometu nautičkog turizma i predviđanjima. Već smo pisali o pozitivnim rezultatima ostvarenih u Istri gdje se ponovno očekuje izvrsna, bolje reći još jedna rekordna turistička sezona, a izgledno je da će i promet u marinama slijediti ovaj pozitivan trend.

Tranziti i noćenja u znatnom porastu

To svakako potvrđuju podaci Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za tri istarske ACI marine - pulsku, pomersku i umašku (rovinjska nije uključena, jer je u tijeku njena obnova) koji su u značajnom porastu. Od početka godine do 15. lipnja sve tri marine ostvarile su već odlične rezultate. Pa je tako broj uplovljenja u odnosu na isto lanjsko razdoblje u Umagu bolji za 31 posto, Puli za 13 i Pomeru za čak 49 posto. Što se tiče noćenja, odnosno dana tranzita pomerska marina zabilježila je značajni rast od 47 posto, umaška od 12 a pulska za 11 posto. Od 1. svibnja do 15. lipnja Umag je ostvario rast broja uplova od 39 posto u odnosu na 2016., Pomer povećanje od 51 posto, a Pula 13 posto. Pomer ponovno ima visoki rast broja noćenja/tranzita u tih mjesec i pol dana s plusom od čak 60 posto. Umaška marina povećala je broj noćenja za 39 posto, a pulska za 16 posto.
Kako ističe Radas, prema ovim podacima vidljiv je pozitivan pomak u odnosu na proteklu godinu i u broju uplovljenja u ACI marine i u broju ostvarenih noćenja, odnosno tranzita. Što se tiče broja plovila u tranzitu prema zastavama za cijeli sustav ACI marina za ovu godinu, iz ministarstva poručuju da najveći postotak čine ona pod hrvatskom zastavom (68 posto). To je, naveo je Radas, logično, jer su to plovila charter agencija koja ostvaruju najveći tranzit u marinama, s obzirom na broj tjedana koji su takva plovila u najmu. Konkretno, radi se o najmu u trajanju od 17 do 21 tjedan.

Doplovilo 27 posto više jahti

Plovila pod njemačkom zastavom čine 10 posto u tranzitu, pod austrijskom pet posto, a plovila u tranzitu pod francuskom i talijanskom zastavom imaju udio od po tri posto u ukupnom tranzitu u svim ACI marinama.
- Temeljem obrađenih neslužbenih podataka iz nadležnosti Lučke kapetanije Pula za područje Istre, na temelju broja izdanih prijava dolaska stranih jahti i brodica te izvršenih produženja za razdoblje od 1. svibnja do 15. lipnja ove godine, na području istarskog akvatorija zabilježeno je ukupno 6.214 prijavljenih nautičkih plovila. Od tog broja novo prijavljenih jahta i brodica bilo je 1.960 u prvih šest mjeseci 2017., saznajemo iz Radasa.
U resornom ministarstvu napominju da u odnosu na prošlu godinu ukupno je za sve segmente (jahte, brodice novo prijavljene i produljenje postojećih prijava) zabilježen porast od gotovo 27 posto. Zato poručuju kako očekuju vrlo pozitivan nastavak nautičke sezone. No, iz resornog ministarstva naglašavaju da svakako pozdravljaju povećanja u nautičkom prometu, no očekuju, nastoje i upozoravaju na uvijek nužno poštivanje svih zakonskih obveza u smislu održavanja sigurnosti plovidbe od svih sudionika u pomorskom prometu, a u cilju očuvanja ljudskih života, mora i morskog okoliša te plovila. Što misle na terenu pitali smo direktore ACI marina, pri čemu je Boris Gašperini iz Umaga naglasio kako će prema njegovim predviđanjima ova nautička sezona sigurno biti vrhunska, odnosno jedna od boljih u zadnjih 15 godina.

Talijani su ponovo u našim marinama

- U odnosu na lani umaška marina ostvarila je ove godine 15 posto veći promet na stalnom i mjesečnom vezu. Tranzit je na razini prošle godine, možda tek nešto više, a razlog tomu je što prava sezona tek počinje. Dobra je vijest da nam se vraćaju Talijani, koji su zadnjih godina bili u svojim marinama i manje su plovili, a primjećujemo da recesija polako nestaje i u ostalim državama.
Vraćaju nam se stari gosti koje nekoliko godina nismo vidjeli. Za njih mogu reći da su oduševljeni i zadovoljni što ponovno mogu uživati u plovidbi hrvatskim Jadranom, veli direktor umaške ACI marine Gašperini.
Dodao je da je Umag specifičan jer je prvi na ulazu u Hrvatsku u ovom dijelu Jadrana ali i zato što u sklopu marine ima i granični prijelaz, pa sreću goste i vide njihovo zadovoljstvo i opuštenost. Gašerini je rekao da u Umagu raste i broj uplova megajahti od 20 do 40 metara dužine, te ih ove sezone očekuju više nego inače.
- Trend je svakako pozitivan. Tomu pridonosi i to što se ACI marketinški dobro pozicionirao i pruža niz mogućnosti i pogodnosti za nautičare, komentirao je na kraju Boris Gašperini.

 

Izvor: www.glasistre.hr