• hr
  • en
  • de
  • it

U Hrvatsku dolazi sve manje kruzera

Najveću posjećenost u osam mjeseci ove godine, kao i prijašnjih godina, zabilježio je Dubrovnik, ukupno 355 posjeta kruzera (brodova većih ili manjih na krstarenjima ili kružnim putovanjima), dok je na drugom mjestu Split sa 138 posjeta, a treća Korčula sa 91 posjetom

U kolovozu je zabilježeno 96 kružnih putovanja stranih brodova po hrvatskom Jadranu, 22 posto manje nego u istom lanjskom mjesecu, a to je već šesti mjesec za redom kako taj broj pada, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Podaci DZS-a pokazuju i to da je u kolovozu na tim brodovima u Hrvatsku došlo ukupno 143 tisuće putnika, što je njih oko 27,5 tisuća ili 16 posto manje nego lani.
U prvih osam mjeseci ove godine kružnih je putovanja bilo, pak, 16,2 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Ukupno je zabilježeno 431 kružno putovanje, što je njih 87 manje nego u istom razdoblju prošle godine.
U osam mjeseci na tim je putovanjima u Hrvatsku došlo oko 610 tisuća putnika, što jeza 14 posto ili oko 97 tisuća manje nego u istom razdoblju lani.
Brodovi su kraće i boravili u Hrvatskoj, ukupno 964 dana ili 18 posto manje dana nego u lanjskih osam mjeseci.

Prema zastavama zemalja, najviše kružnih putovanja po Jadranu bilo je brodovima pod zastavom Bahama, 109, te Malte, 100, a potom iz Italije, 61. Najveću posjećenost u osam mjeseci ove godine, kao i prijašnjih godina, zabilježio je Dubrovnik, ukupno 355 posjeta kruzera (brodova većih ili manjih na krstarenjima ili kružnim putovanjima), dok je na drugom mjestu Split sa 138 posjeta, a treća Korčula sa 91 posjetom.

U luci Hvar bilo je 77 posjeta kruzera, u Zadru 70, a u Šibeniku 57, a samo po jednu posjetu tih brodova imali su ove godine Vis, Šipan, Skradin, Senj, Pag, Cres i Bol.
Od početka ove godine, kružnih putovanja stranih brodova bilo je više nego lani po Jadranu samo u veljači, (osam tih putovanja, što je jedno putovanje više nego u veljači 2016.), dok je u siječnju putovanja bilo isto kao u lanjskom siječnju, četiri, a u svim ostalim mjesecima tih je putovanja bilo manje.

Ipak, s padom broja tih putovanja od 22 posto ovogodišnji kolovoz je, uz svibanj, kada je tih putovanja bilo 23 posto manje, 'najlošiji' mjesec po kruzerima ove godine.

Izvor: www.novilist.hr