• hr
  • en
  • de
  • it

U dva sata plovidbe kažnjeni vlasnici tri plovila

Najčešći prekršaji su prekoračenje dozvoljene brzine plovidbe, i glisiranje unutar zona od 300 i 150 m, saznajemo o9d lučkih inspektora.

"Sigurna plovidba 2017", naziv je koordinirana akcije pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe, koja je održana u hrvatskom dijelu Jadrana, na području svih osam lučkih kapetanija. Tako su i zadarski novinari imali prilike vidjeti kako djelatnici Lučke kapetanije Zadar i njezinih ispostava, osiguravaju sigurnost plovidbe u zadarskom akvatoriju. Tijekom sezone pojačanog pomorskog prometa, hrvatskim morem u prosjeku plovi oko 170 tisuća charter plovila, od čega je registrirano oko 30 tisuća sportskih i rekreativnih plovila, dok istovremeno u hrvatske luke uplovljava između 60 i 100 tisuća brodova.
- Najčešći prekršaji su prekoračenje dozvoljene brzine plovidbe, i glisiranje unutar zona od 300 i 150 m. Od početka godine do kolovoza obavili smo 997 inspekcijskih pregleda te izdali 354 sankcije pri čemu je naplaćeno više od pola milijuna kuna kazni. Npr. kazne za nedopušteno glisiranje iznose od 1.000 do 15.000 kn, rekao nam je inspektor sigurnosti plovidbe Boris Medić.
U samo dva sata plovidbe, u Pašmanskom kanalu kažnjena su tri vlasnika plovila. Naime, od 2011. maksimalna brzina Pašmanskim kanalom iznosi 10 čvorova. Lučki kapetan iz Biograda Damir Santini kaznio je jednog hrvatskog i jednog talijanskog državljanina.

Izvor: www.zadarskilist.hr