• hr
  • en
  • de
  • it

U Brodosplitu počela izgradnja četiriju brodova za prijevoz kontejnera

U Brodograđevnoj industriji Split, na stroju za rezanje limova, 12. studenoga 2015. godine započela je obrada čelika za Novogradnje 476, 477, 478 i 479, stoji u priopćenju splitskog škvera.
Riječ je o izgradnji serije kontejnerskih brodova za vlastitu flotu, što je sukladno Programu restrukturiranja, te nakon motorne jahte i jedrenjaka obogaćuje flotu u području komercijalnog brodarstva.
Brodovi će biti dužine 184,43 metara, širine 27,5 metra i visine 15,80 metara. Njihova pojedinačna nosivost pri gazu od 10.30 metara bit će 24 tisuće tona, a moći će prevoziti 2000 TEU (kontejner od 20 stopa/6,1 m dužine).
Brzinu od 18 čvorova osiguravat će im motori snage po 11060 kW pri 100 okretaja u minuti. Grade se u klasi Germanischer Lloyd klasifikacijskog društva.
Kao posebna odlika ističe se to što će za pogonsko gorivo koristiti LNG (liquefied natural gas/ukapljeni prirodni plin) koji je najčišće i ekološki najprihvatljivije fosilno gorivo.
To je posebno važno zbog toga što će kontejnerski brodovi s LNG-om kao pogonskim gorivom biti sve atraktivniji na svjetskom brodarskom tržištu uslijed novih nacionalnih i međunarodnih odredbi koje će propisivati dozvoljene količine emisije štetnih plinova, a koji se postupno uvode u neka mora (najprije SAD i Baltik).
Iznimno značajno u ovom projektu jest to što će se pogonski LNG dvotaktni, kao i pomoćni četverotaktni „dual fuel" motori izrađivati u Brodosplitovoj Tvornici dizel motora, prema licenci MAN-a, kao i da će se specijalni tankovi za LNG gorivo također proizvoditi u Brodosplitu.
- Izgradnjom ovih brodova Brodograđevna industrija Split i Brodosplit-Plovidba ulaze u brodograđevnu tržišnu nišu koja će splitskom škveru omogućiti održivo poslovanje, veću zaposlenost kapaciteta i stjecanje referenci za izgradnju brodova koji će u skoroj budućnosti biti sve traženiji, istaknuo je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr