• hr
  • en
  • de
  • it

U Bakarskom zaljevu onečišćenje mora

Pokazalo se da stvari izmiču kontroli odgovornim ljudima Luke Rijeka, budući da je sasvim prosječna kiša bila dovoljna da se dogodi onečišćenje mora ovih razmjera, ističu u Incijativi

Građanska inicijativa za Bakarski zaljev i zaleđe, BazZa, izdala je priopćenje u kojem izvještava javnost kako se u ponedjeljak, 11. siječnja dogodio novi incident zagađenja mora u Bakarskom zaljevu od strane Terminala za rasuti teret Luke Rijeka u Bakru. Naime, prema priopćenju, već u prijepodnevnim satima na površini mora u zaljevu uz Terminal za rasuti teret pojavila se crnu mrlja velikih proporcija, kao posljedica zagađenja uskladištenim ugljenom na nasipu Dobra 2, koji je u sastavu Terminala.
- Ovo nije prvi takav incident. Građani već deset godina prijavljuju i protestiraju protiv neodgovornog ponašanja Luke Rijeka na području Bakarskog zaljeva. Napisani su mnogi novinski članci i snimljeni TV prilozi. Sredinom prosinca prošle godine održan je i otvoreni sastanak građana Bakra, gradonačelnika Bakra Tomislava Klarića i predsjednika Uprave Luke Rijeka Vedrana Devčića, na kojem su izneseni uzroci nezadovoljstva lokalnog stanovništva, a BazZa je postavila zahtjeve spram Luke Rijeka u kojima traži ekološki odgovorno poslovanje i tehnološke izmjene unutar Terminala za rasuti teret neophodne za daljnji suživot, ističe se u priopćenju.
Nadalje, kažu u BazZa-i, usprkos svemu, 30. prosinca prošle godine dogodio se novi incident i podnešena je prijava Ministarstvu zaštite okoliša i prirode.
- Kao epilog, usmeno smo 31. prosinca prošle godine izvješteni od strane člana Uprave Luka Rijeka da više neće primati brodove čiji teret bi trebao biti uskladišten na spornom nasipu Dobra 2 i da će maknuti sav trenutno uskladišteni teret (ugljen) s istog nasipa. Da su izvršili drugi dio obećanja, ne bi se dogodio ovaj sramotni incident. Nažalost, pokazalo se da stvari izmiču kontroli odgovornim ljudima Luke Rijeka, budući da je sasvim prosječna kiša bila dovoljna da se dogodi onečišćenje mora ovih razmjera, ističu u BazZa-i.

Izvor: www.novilist.hr