• hr
  • en
  • de
  • it

U 3. maju porinuta teglenica vrijedna 5,5 milijuna eura

U trećemajskom brodogradilištu u more je porinuta teglenica Louis za belgijskog naručitelja, kompaniju Sarens. Riječ je o dosad najvećem pontonu kojeg su trećemaci izgradili - dužine čak 100 metara, širine 33, gaza 6 metara i visine od 7,6 metara. Sam ponton, bez opreme, vrijedan je oko 5,5 milijuna eura, a u njega je ugrađeno čak 3.100 tona čelika. Nosivost mu je 12.000 tona, a Belgijanci će ga koristiti za prijevoz teških tereta i naftnih postrojenja.
Premda je riječ o relativno jednostavnom plovnom objektu, vlasnik kompanije Benny Sarens pohvalio je trećemajce za pridržavanje kratkog roka za projektiranje i gradnju. Na Louisu se, kako doznajemo, radilo danonoćno, punih 70 dana.
Mirno more Louisu poželjena je njegova kuma Mia Thomas dok je riječi blagoslova uputio vlč. Luka Lučić .
Teglenica Louis ostaje u opremnom bazenu 3. maja još deset dana, a tada će u škveru uslijediti novo porinuće, ovog puta trećeg iz serije tankera za prijevoz nafte i naftnih prerađevina. Ovaj brod, nosivosti 51.800 tona, ujesen će preuzeti Tankerska plovidba, baš kao što je nedavno preuzela isti takav tanker Velebit, a riječkom škveru isplatila blizu 40 milijuna dolara.
Uskoro kreće i izgradnja prvog od ukupno četiri dogovorena asfalt tankera za švedsku kompaniju Wisby, svaki pojedinačne vrijednosti trideset milijuna dolara. Ugovori za prva dva tankera od 15.000 tona nosivosti, koji će moći prevoziti teret na temperaturi od 250 stupnjeva, osnaženi su, a pitanje je dana kada će i treći. Čelni čovjek 3. maja Edi Kučan kazao je da su uspjeli osigurati potrebna kontrajamstva te da se sada samo čeka da Wisby uplati avasnu ratu.
Kapaciteti 3. maja u ovom su trenutku zaposleni do polovice iduće godine a da posla na svjetskom tržišu ima ukazuje i izjava Kučana prema kojoj pregovaraju za nove poslove ukupne vrijednosti od nevjerojatnih 700 milijuna eura. Ovaj nevjerojatan iznos ostavlja za pravo vjerovati da bi se, nakon što Bruxelles skine zabranu 3. maju za ugovaranje novih poslova, makar i dio tog posla mogao realizirati.

Izvor: www.novilist.hr