• hr
  • en
  • de
  • it

U 2019. nove tri marine i novih 774 vezova za brodove

hr

Tijekom 2019. godine u Hrvatskoj je kategorizirano ukupno 56 novih hotela, kampova i marina. Najveći broj novih objekata, njih čak 30, kategoriziran je visokom kategorijom, odnosno s četiri i pet zvjezdica. Ministarstvo turizma koje provodi kategorizaciju ugostiteljskih i turističkih objekata iz skupina: hoteli, kampovi i luke nautičkog turizma, u 2019. godini kategoriziralo je i 36 hotela, kampova i marina koji su povećali svoje kapacitete i/ili povećali kategoriju, odnosno broj zvjezdica/sidara.

„Vlada Republike Hrvatske prepoznala je važnost koju turizam ima za napredak, demografsku održivost i povećanje životnog standarda u lokalnim zajednicama. Zbog toga od početka mandata stavljamo naglasak na jačanje kvalitete turističke ponude i produljenje aktivnosti na cijelu godinu. U proteklih nekoliko godina postigli smo iznimne rezultate u vidu turističkog prometa, ali što je još važnije, konstantno se povećavaju prihodi od turizma i privlačimo sve veći broj investicija. Otvaranje novih hotela, kampova i marina u 2019. godini, od kojih je većina kategorizirana najvišim standardima kvalitete od 4 i 5 zvjezdica, dokaz je kako smo postavili kvalitetan okvir za održivi razvoj hrvatskog turizma koji će dati poticaj privlačenju gostiju različitih interesa i povećanju potrošnje kroz veći dio turističke godine", izjavio je ministar turizma Gari Cappelli.

Otvorena 43 nova hotela
U 2019. godini Ministarstvo turizma kategoriziralo je 43 nova hotela s 3.948 kreveta dok je 26 hotela povećalo kapacitete i/ili kategoriju. Visokom kategorijom s četiri i pet zvjezdica kategorizirano je 26 novih hotela. Najveći broj novih hotela kategoriziran je u Splitsko-dalmatinskoj županiji (13), Primorsko-goranskoj županiji (6), Gradu Zagrebu (6) i Istarskoj županiji (5). U kontinentalnim županijama u 2019. godini kategorizirano je ukupno 5 novih hotela.

Više od 3.000 novih kamp mjesta
Ministarstvo turizma kategoriziralo je u 2019. godini i 10 novih kampova s ukupno 3.252 kamp mjesta od čega 4 nova kampa visoke kategorije s 4 i 5 zvjezdica. Najveći broj novih kampova kategoriziran je u Zadarskoj županiji (4 kampa s 485 kamp mjesta) i Istarskoj županiji (2 kampa s 280 kamp mjesta), a 2 nova kampa u 2019. godini otvorena su na kontinentu (Krapinske toplice i Vrhovine u Lici). Osim novih kampova, još je 9 kampova u 2019. godini povećalo broj zvjezdica (2) ili povećalo kapacitete (7).

Otvorene prve dvije marine s 5 sidara
U 2019. godini otvorene su i tri nove marine s ukupno 774 veza od kojih su dvije marine dobile kategoriju kvalitete 5 sidara. Po jedna nova marina kategorizirana je u Primorsko - goranskoj županiji (Cres), Dubrovačko - neretvanskoj županiji (Dubrovnik) i Istarskoj županiji (Medulin) dok je marini u Rovinju koja u ponudi ima 192 veza povećan standard kvalitete na 5 sidara.

Nastavak pozitivnog trenda investiranja u hrvatski turizam očekuje se i u 2020. godini, posebice zbog plana donošenja dvaju zakona koji će pridonijeti poboljšanju investicijske klime, a radi se o Zakonu o neprocijenjenom građevinskom zemljištu, koji je upućen u proceduru Vlade Republike Hrvatske te novom cjelovitom zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama s planom upućivanja u proceduru Vlade Republike Hrvatske u 2020.godini.

Izvor: www.poslovni.hr