• hr
  • en
  • de
  • it

Tvrđavi Barone smiješi se prestižna nagrada

Tvrđava Barone obnovljena u siječnju ove godine je među tri finalista za nagradu „Kulturna atrakcija godine" koja se dodjeljuje kulturnim turističkim atrakcijama regionalne/nacionalne razine atraktivnosti koje doprinose turističkom iskustvu destinacije.
Najveća atrakcija Tvrđave Barone su njezini digitalni sadržaji, među kojima se nalazi jedinstvena inovacija na ovim prostorima, high-tech platforma proširene stvarnosti (augmented reality - AR), pomoću koje posjetitelj može na suvremen i inovativan način proživjeti priču o dramatičnim okolnostima koji su doveli do gradnje Tvrđave i uspješnoj obrani grada od osmanskih osvajača.
Ovim sadržajem Tvrđava Barone je postala jedinstvena turistička i kulturna atrakcija, koja kombinira prošlost, sadašnjost i budućnost prikazujući doživljaj presudnog povijesnog trenutka kroz high-tech tehnologiju.
Taj inovativni tehnološki koncept donosi suvremeno muzejsko iskustvo, koje je nadopunjeno i drugim digitalnim audiovizualnim sadržajima.
Tako je u sklopu projekta Barone snimljen i dokumentarni film u trajanju od 17 minuta, koji je ulice Šibenika vratio u 17. stoljeće, a njegove građane pretvorio u stare Šibenčane - plemiće, obrtnike i vojnike.
Spomenuti dokumentarni film Barone nedavno je na festivalu turističkog filma Zagreb Tourfilm Festival, koji organizira Turistička zajednica grada Zagreba, proglašen najboljim hrvatskim u filmom do 60 minuta. Povijesni razvoj grada, najznačajnije ličnosti i događaji predstavljeni su na interaktivnom touchscreen pametnom stolu. No, osim što pruža muzejsko iskustvo i donosi povijesne informacije, proširena stvarnost iskorištena je i u AR vidikovcima za promoviranje lokalnih mikro, malih i srednjih poduzetnika, od kojih je većina predstavljena i u ponudi gastro-kulturnog centra. Mnogi s razlogom dolaze na ovo mjesto jer se s Tvrđave Barone pruža jedinstven pogled na kanal svetog Ante i šibenski arhipelag.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr