• hr
  • en
  • de
  • it

Tužan kraj Melite

Glavata želva pod imenom Melita, pronađena na obali između Karina i Pridrage, uginula je nakon što je sinoć u 23 sata stigla u pulski Aquarium gdje je poslana na oporavak.

Podsjetimo, mještanin Pridrage Ivica Čulina ugledao je morsku kornjaču nasukanu na obalu, a za nju se pobrinuo veterinar Marino Mirčeta dok stručnjaci iz Pule nisu stigli po nju. Unatoč brzoj reakciji, nesretnoj Meliti, kako ju je nazvao Mirčeta, nije bilo spasa. Biologinja Aquariuma Karin Gobić rekla je da je kornjača bila u izuzetno lošem stanju, pothlađena i narušenog imunološkog sustava.
- Za sada je teško procijeniti njezinu dob, vjerojatno ima između 50 i 70 godina, a sa svojih 95 centimetara spada među najveće primjerke kakve se rijetko viđa u Jadranu, više se kreću u Mediteranu. Ovo je druga kornjača ovakve veličine koju sam vidjela, a kroz naš Centar za oporavak morskih kornjača dosad je prošlo više od 130 kornjača - pojasnila je Gobić za Regional Express.
Po dolasku nije niti jednom udahnula, a sudeći po obraslinama na oklopu, najvjerojatnije je da je duže vremena plutala. Vanjskih ozljeda nije bilo, a obdukcija na koju će se leš kornjače uputiti već danas, pokazati će točan uzrok ugibanja. Pretpostavlja se da je bila stara, narušenog imunološkog sustava kojemu su presudile izuzetno niske temperature, piše Regional Express.

Kome se obratiti?
Glavate želve autohtona su, danas ugrožena i strogo zaštićena vrsta. U slučaju uočavanja ranjene ili iznemogle životinje, potrebno je nazvati Centar 112. Biologinja Karin gobić istaknula je da je cijela hrvatska obala pokrivena je s veterinarima koji znaju pristupati tim životinjama, a tu je i HAOP - Hrvatska agencija za okoliš i prirodu.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr