• hr
  • en
  • de
  • it

Turska u krizi, Hrvatska raste

Njemački organizatori putovanja nikad dosad kao ove godine nisu bili toliko zainteresirani raditi s Hrvatskom i traže svoje mjesto pod suncem kada je u pitanju prodaja kapaciteta na Jadranu. Svi relevantni igrači na njemačkom turističkom tržištu upravo za našu zemlju bilježe dvoznamenkasti rast bukinga, koji kod nekih doseže i 28 posto. Upravo stoga svi su se od reda, poput Thomasa Cooka, TUI-ja, Novasola, Reisewelta, Schauinsland Reisena odazvali sastanku ministra turizma Garija Cappellija, koji je održan u Muenchenu za vrijeme najvećeg bavarskog turističkog sajma turizma i slobodnog vremena. f.re.e.
Naime, ove godine otpala im je iz igre Turska gdje su držali velik broj kapaciteta, a Hrvatska se pokazala u zadnjih nekoliko godina velikim hitom, bez obzira na promjene turističkih tokova zbog nestabilnosti na istoku.
- Vijesti su definitivni dobre i možemo biti optimistični. Niti jedan organizator putovanja nema rast ispod dvadeset posto. Interes je velik za sve smještajne kapacitete - od hotela preko kampova do privatnog smještaja. Svi bilježe takav porast. Organizatori putovanja sada se jedino boje da bi moglo doći do stopiranja bukinga. Što se tiče cijena nije bilo kritika, nego nam kažu da držimo dosadašnji omjer kvalitete i cijene.
Ako budemo izdržali s kvalitetom servisa i cijenama koje smo definirali, a tržište ih u ovom trenutku prihvaća, i vjerojatno bi prihvatilo čak i skuplje, ali nadamo se da u tom trenutku neće pretjerivati, onda će podržati aktualnu politiku. I sami su nam rekli da su čuli da imamo problema oko radne snage, ali s takvim se problemom susreću i zemlje poput Španjolske, Nizozemske i ostalih, tvrdi Cappelli.

Tako primjerice njemački specijalist za Hrvatsku ID Riva Tours iz Münchena bilježi rast bukinga od 20 posto.
- Pitanje je samo hoćemo li moći držati taj porast bukinga do sezone. Ne zbog toga jer nećemo imati gostiju, nego zato jer više nećemo imati kapaciteta. Hoteli su jednostavno puni i rasprodani. Druga tržišta, poput Turske ili sjevera Afrike, su oslabjela i Hrvatska je sad uz Španjolsku, Italiju i Portugal u fokusu interesa gostiju. To vrijedi, naravno, ne samo za Njemačku, nego cijelu Europu. Dakle, već su sada u Istri i Dalmaciji hoteli puni od 75 do 80 posto u visokoj sezoni. Ali, zato smo se posvetili pred i posezoni kako bismo produžili sezonu, kaže direktor ID Riva Toursa Konstantin Gaitanides.
Ističe i da će se više posvetiti privatnom smještaju, što ne znači isključivo vilama s bazenom, nego i onima srednje kvalitete da postignu dobru popunjenost. Trenutno je interes podjednak i za apartmane i kuće za odmor s bazenima.

Ministar Cappelli je također kazao da se dio organizatora putovanja obvezao da će Hrvatsku staviti u svoju ponudu i u za naredne dvije do tri godine, ne samo za ovu 2017.
- Boje se da ne bi iz godine u godinu gubili broj kreveta jer je sve veći i veći interes agencija. Bilo je na sastanku i agencija koja se radile dosad isključivo Tursku i sada su kompletno cijelu svoju infrastrukturu usmjerili na Hrvatsku. To znači da ne računaju da će se Turska, koja je za njih iznimno značajno tržište, u tom periodu vratiti na tržište, a i u slučaju da se vrati mislim da se mi ne moramo bojati bez obzira na dumping cijena.
Žele raditi s nama, jer smo za njih sada hit i nova destinacija na Mediteranu koju su ponovno otkrili. Lani je u Hrvatskoj boravilo 2,3 milijuna Nijemaca, a ove će ih godine sigurno biti oko 2,5. To je dobar dio kolača od 30 milijuna Nijemaca koje svake godine putuje, tvrdi ministar. Velika prednost Hrvatske je njena blizina, sigurnost i povećana kvaliteta u svim segmentima smještaja i druge ponude.

Izvor: www.glasistre.hr