• hr
  • en
  • de
  • it

Turska je zbog pada svoje valute ponovno postala turistička meka

Britanske i njemačke turističke agencije izvještavaju o snažnom rastu interesa za Tursku, podaci pokazuju da je broj turista skočio za 25 posto, a istovremeno se u trgovačkim centrima može vidjeti da su mnogi inozemni gosti odlučili iskoristiti činjenicu da se luksuzna roba u Turskoj može nabaviti i za 25 posto nižu cijenu nego u drugim državama.
Privremeno zatišje koje je na deviznom tržištu vladalo desetak dana u srijedu je opet prekinuto i turska valuta lira nastavila je gubiti na vrijednosti, čime su obnovljeni strahovi od mogućih posljedica za tamošnju ekonomiju. Turska omegareplicauk.co lira je od početka godine do ovih dana u odnosu na dolar i euro deprecirala za više od 60 posto, od čega za dvadeset postotaka samo od početka kolovoza. Glavni razlozi za gubitak povjerenja u tursku valutu leže u sumnjama oko neovisnosti tamošnje monetarne politike i rastu napetosti između Turske i Sjedinjenih Američkih Država.
Najnoviji rast tečaja lire potaknula je objava analitičke kuće za procjenu kreditnog rejtinga Moody's koja je u utorak snizila ocjene rejtinga za dvadesetak turskih financijskih institucija zbog 'znatnog rasta rizika odigravanja negativnog scenarija'. Turske banke dosta ovise o inozemnom financiranju, a sa zaduženim kompanijama koje su godinama nakupljale kredite u dolarima i eurima te kojima prijete poteškoće u vraćanju tih kredita, predstavljaju ozbiljan rizik za tursku ekonomiju.

Izvor: www.tportal.hr