• hr
  • en
  • de
  • it

Turistima obećavaju druženje s dupinima

Ne mogu vam reći točan broj fotografija i koliko je gostiju sudjelovalo. To nije naša politika, kaže voditelj Agencije Marko Mrše

„Postanite spasitelji posljednjih dupina, provedite nekoliko dana s time univerzalno voljenim životinjama" - obećavajući je poziv koji stoji na stranicama Turističke zajednice Zadarske županije, gdje se gosti pozivaju da kroz organizirane ture agencije Malik Adventures iz Zagreba sudjeluju i u istraživačkom projektu o dupinima na otoku Molat, i to upotpunjujući istraživačku bazu fotografija svojim doprinosima snimljenima tijekom kajakaških tura. Do prihoda od tura, trebao bi se proslijediti i ovoj udruzi kako bi mogla kupiti dodatnu opremu za istraživanje dupina, najavio je prošle godine u medijima voditelj Agencije Marko Mrše.
Pitanje koje u ovakvim situacijama obično postavljamo je - može li se nekome obećavati da će sresti dupine, na osnovu toga prodavati aranžmane, a da nema nikakvih jamstava da će se dupini na predviđenoj ruti uopće pojaviti. Koliko je ova suradnja turističko-znanstvenog sektora uspješna, nismo uspjeli doznati. Je li bilo zainteresiranih, koliko su bili spremni u 'okidanju' ovih omiljenih morskih sisavaca, Mrše nije htio kazati:
- Ne mogu vam reći točan broj fotografija i koliko je gostiju sudjelovalo. To nije naša politika, da izlazimo u javnost s time, pojasnio je voditelj Malik Adventures.
Bilo bi svakako lijepo vidjeti praktične primjene ove znanstveno-turističke suradnje, koliko je turistički uspješna ali i znanstveno podržavajuća, posebno jer se radi o temi javnog interesa, no za sada smo ostali uskraćeni za te informacije. Radi se inače o 'Projektu identificiranja dupina oko otoka Molata' Udruge „Val" na koje se nadovezuje spomenuta ponuda, a gostima se tijekom boravka na Molatu, osim mogućnosti nudi i mogućnost upoznavanja istraživačkog tima projekta, te učenja o dupinima, njihovom ponašanju, anatomiji...
Na otoku Molatu 2013. godine otvoren je i Međunarodni istraživački centar za dupine koji je pokrenuo dr. Tomislav Gomerčić, u okviru svojeg projekta "Spašavanje posljednjih jadranskih dupina". Početkom 90-ih pod vodstvom ovog profesora pokrenuta su istraživanja morskih sisavaca koja su danas proširila na suradnju desetak stručnjaka, veterinara i biologa, Veterinarskog i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, stoji na stranici udruge. U sklopu istraživanja znanstvenici prate i prisutnost pojednih vrsta morskih sisavaca u Jadranskom moru, njihovu zemljopisnu i vremensku rasprostranjenost, zdravstveno stanje i uzroci smrti, spolnu i dobnu strukturu, morfološke i genetske osobitosti, te prehranu.

Izvor: www.zadarskilist.hr