• hr
  • en
  • de
  • it

Turistički vodiči traže ravnopravnost sa stranim kolegama

Predstavnici turističkih vodiča i ministar turizma Gari Cappelli složili su se na današnjem sastanku da strani vodiči koji rade u Hrvatskoj moraju kao i domaći položiti ispit za vođenje po zaštićenim lokalitetima.
Cappelli je nakon sastanka izjavio kako bi bilo dobro da je rad stranih vodiča reguliran, čime bi se izbjegli sadašnji problemi, jer se na terenu pojavilo oko 70 stranih vodiča, najviše iz Slovenije i manji dio iz Njemačke, koji bez posebnih ispita turiste vode i po zaštićenim lokalitetima.
Ovlaštenja ili dozvole za privremeno i povremeno vođenje po cijeloj Hrvatskoj dobivaju od Ministarstva turizma, na temelju licenci za vodiče iz vlastitih zemalja koje im se priznaju na području cijele EU, ali to ne uključuje ovlaštenja za vođenja po područjima zaštićenih lokaliteta u Hrvatskoj.
Predstavnici gotovo svih udruženja turističkih vodiča iz raznih regija i gradova u Hrvatskoj, na sastanku su to označili bitnim problemom u svom poslu, protiveći se takvoj praksi, jer oni uz ostalo plaćaju za vođenje na zaštićenim lokalitetima, od nacionalnih parkova do gradskih povijesnih jezgri i drugih.
"Slažem se s našim vodičima da i strani moraju položiti ispite, te smo danas dogovorili da ćemo u idućih desetak dana zajednički doći do neke vrste dokumenta kojim ćemo pokušati to riješiti", izjavio je Cappelli.
Istaknuo je da će sve buduće izmjene pravilnika biti usklađene s europskim direktivama, ali i da će se vidjeti može li se učiniti više za zaštitu domaćih vodiča.
"Na sastanku s vodičima složili smo se da ne možemo ići protiv EU-ovih direktiva, ali i da ćemo tražiti primjere u zemljama gdje su zaštićeniji i to ćemo i mi pokušati provesti u Hrvatskoj", ocijenio je Cappelli.
Tina Biluš iz šibenske Udruge vodiča Mihovil kaže da su vodiči kod ministra naišli na razumijevanje i da će u suradnji s Ministarstvom nastojati naći rješenja za probleme koje ih muče.
"Zaštita digniteta struke turističkih vodiča i zadržavanje kvalitete tih usluga turistima, s educiranim i licenciranim vodičima, zajednički je cilj nas i Ministarstva. Praksa je za sada u tom smislu relativno dobra, a problem je da prema Zakonu o pružanju usluga u turizmu naši vodiči na cijelom hrvatskom teritoriju mogu voditi, osim na zaštićenim lokalitetima. Tako smo u neravnopravnom položaju sa stranim vodičima iz EU-ovih zemalja jer oni to mogu i na tim područjima bez edukacije i ispita", kazala je Miluš.
Dodala je i da je u ključno mijenjati pravilnik o priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija iz područja turizma donesen prije dvije godine, kojim je omogućeno turističkim vodičima iz EU-a obavljati posao vodiča na cijelom teritoriju Hrvatske, bez pratnje domaćeg vodiča.
Vodičica Suzana Talijan iz Splita dodaje da hrvatski vodiči koji imaju ispit i dozvolu za vođenje na zaštićenom lokalitetima po Hrvatskoj, primjerice za Peristil u Splitu, ne mogu voditi po dubrovačkom Stradunu.
Strani vodiči, koliko god bili stručni, ipak su slabije educirani i manje znaju o Hrvatskoj nego domaći, kaže ona

Izvor: www.mint.hr