• hr
  • en
  • de
  • it

Turisti satima čekali u koloni kako bi stigli na more

S visokim temperaturama stigao je i udarni turistički vikend. Prema podacima MUP-a, samo u petak preko graničnih prijelaza u Hrvatsku ušlo je oko 450 tisuća putnika, gotovo 50 tisuća više nego prije tjedan dana. Do 8 sati ujutro ujutro ušlo je više od 16 tisuća uglavnom stranih vozila, što je najavilo rekordni vikend za ovo ljeto.
Velika smjena turista donijela je i nepregledne kolone automobila koje su se s graničnih prijelaza slijevale autocestama prema krajnjim odredištima, dok su drugi odlazili u suprotnom smjeru. Na izlazu s autoceste A1, na naplati Lučko, u smjeru Zagreba kolona je dosezala oko 6 km. Vozače se preusmjeravalo na naplatnu postaju Demerje gdje se cestarinu moglo plaćati kreditnim i debitnim karticama i ENC uređajem, no to nije puno pomagalo u rasterećenju glavnog pravca.

Preko graničnih prijelaza Rupa i Pasjak jučer od ponoći do 14 sati u Hrvatsku je ušlo ukupno 10.675 automobila, s turistima, a iz Hrvatske ih je izašlo 6.268. Granični prijelaz Rupa zabilježio je 6.085 ulazaka i 4.021 izlazak, a Pasjak 4.590 ulazaka i 2.247 izlazaka. Na ovim graničnim prijelazima bilo je gužve, ali ne i zastoja, kažu nam granični policajci. Ali su zato gužve na prometnicama bile poprilične, s povremenim zastojima, posebice na prilazima u turistička mjesta, na magistrali...
Zbog lakše prometne nesreće koja se malo prije 11 sati dogodila na A1 pred tunelom Sveti Rok u smjeru Splita stvorio se višekilometarski zastoj, zbog čega je ličko-senjska policija morala uklanjati vozila. Promet je tekao usporenije, bez zastoja, ali u koloni od oko 12 kilometara. Vrlo je gust bio promet uz povremene zastoje na Jadranskoj magistrali te na prilazima Zadru i Dubrovniku.
Gužve su se u Zadru stvarale u trajektnom pristaništu Gaženica. Premještanje trajektnog prometa s Poluotoka ovih vikenda daje prve konkretne rezultate, pa tako u gradu nije bilo posebne gužve čak ni u najudarnijim satima. Kolone automobila u Gaženici i turisti koji su čekali prijevoz pokazali su koliko je gradsko središte profitiralo od izmještanja.

Izvor: www.zadarskilist.hr