• hr
  • en
  • de
  • it

Turci preuzimaju šibensko brodogradilište?

Šibensko NCP Remontno brodogradilište, tvrtka u stopostotnom vlasništvu poduzetnika i jednog od donedavnih čelnika Hrvatske udruge poslodavaca Gorana Prgina, nakon osmomjesečne blokade računa i s dugovima od 200 milijuna kuna službeno je otišlo u stečaj. No kako doznaje tportal, ono se neće gasiti već naprotiv: tijekom stečajnog postupka gotovo sigurno će promijeniti vlasnika. Bit će to turska Dogus grupa.
O ovoj opciji Prgin već godinu dana pregovara s investitorima, s kojima je već blisko surađivao: svojedobno im je prodao pravo građenja i koncesiju na poluotoku Mandalini u Šibeniku, gdje su ovi izgradili luksuzni hotel i novu marinu. Dogus grupi bio je to početak ulaganja u Hrvatskoj, koja su dosad dosegla preko 350 milijuna eura: između ostalog preuzeli su marine u Sukošanu i zadarskom Boriku, a u istom gradu nedavno su započeli s izgradnjom luksuznog hotela iz lanca Hyatt.
Tijekom stečajnog postupka, koji je zbog neprekidne blokade Fina pokrenula automatizmom, očekuje se da će Turci preuzeti gotovo sva potraživanja Jadranske banke koja se kreću oko 160 milijuna kuna te zauzvrat ući u vlasničku strukturu NCP Remontnog brodogradilišta. Goran Prgin, kako sada stvari stoje, za sebe namjerava zadržati charter flotu te tvrtku Marinetek, specijaliziranu za proizvodnju pontona, a zaključenje posla s Dogus grupom označava kao svoj odlazak u mirovinu.
Remontno brodogradilište smješteno u Šibeniku nagomilalo je dugove u periodu između 2008. i 2011., kada je kriza doslovno poharala nautički sektor, no od tada smanjilo broj zaposlenih, restrukturirano je i posluje s operativnom dobiti. Prije dvije godine proglasilo je predstečajnu nagodbu i činilo se da će tim putem isplivati iz starih poteškoća; problem je nastao kada je i najveći vjerovnik Jadranska banka ušao u proces državne sanacije i više nije bilo prostora za daljnje odgode.
Svejedno, NCP je u međuvremenu ostvarivao preko 100 milijuna kuna godišnjih prihoda i redovito isplaćivao primanja svojim radnicima - upravo na dan kada je objavljena vijest o otvaranju stečaja primili su plaću za prosinac prošle godine. Imali su nekoliko eksponiranih poslova poput gradnje serije od 50 katamarana za norveške naručitelje. Preko 70 posto prihoda tvrtke, inače, dolazi od izvoza.
U sibenskom brodogradilištu izgrađeno je 50 katamarana za norveške naručitelje U sibenskom brodogradilištu izgrađeno je 50 katamarana za norveške naručitelje
U prilog sklapanju dogovora s turskim investitorima svakako ide činjenica da su ove godine banke dobile mogućnost otpisa nenaplativih potraživanja koja će im biti priznata kao porezna olakšica pa će vjerojatno biti jednostavnije progovarati oko konačnog iznosa potrebnog za preuzimanje tvrtke. Predstavnici Dogus grupe već odavno su u Šibeniku obavili due dilligence.
U međuvremenu, NCP Remontno brodogradilište nastavit će s radom i nisu predviđeni otkazi ili smanjenje obujma posla. Ovog tjedna imenovani stečajni upravitelj Milan Obradović s dosadašnjim vodstvom tvrtke postigao je načelan dogovor o nastavku operativnog poslovanja.
'Već imamo ugovorene poslove za svih dvije stotine radnika: izuzev novih osam katamarana za Norvežane, imamo i niz stranih jahti na remontu', kazao je za tportal dosadašnji direktor brodogradilišta Roko Vuletić. Potvrdio je da se već dulje vrijeme 'pregovara s jako zainteresiranim investitorima' koji bi dio starih dugova otkupili, a dio reprogramirali, no nije želio otkriti ima li još mogućih ulagača osim Dogus grupe.
Ključan će na koncu biti dogovor s Jadranskom bankom, no pretpostavlja se da ni njoj kao najvećem vjerovniku neće biti u interesu likvidirati tvrtku koja posluje u plusu.

Izvor: www.tportal.hr