• hr
  • en
  • de
  • it

Trofej princeze Sofije

Danas u Palma de Mallorci starta Trofej princeze Sofije, regata Europskog kupa za olimpijske discipline. U floti od oko 1200 jedriličara iz 65 zemalja nastupa i desetak CRO jedara predvođenih Ivanom Kljakovićem Gašpićem i Tinom Mihelić.


U predolimpijskoj smo godini. Što znači da je program događanja prepun velikih natjecanja. Vrhunac ove sezone je za svakog jedriličara zapravo drugačiji, svatko ima neki svoj cilj. Evidentni olimpijski kandidati gledaju prema Riu 2016. i natjecanja su uklopili u pripreme za olimpijsku regatu. Dio reprezentacije još se mora izboriti za mjesto na Olimpijskim igrama, kvalifikacije su krajem godine. Mlađi jedriličari ili oni koji su imali pad rezultata se kroz regate Europskog kupa trebaju izboriti za nastup na Svjetskom kupu. Dosad nije bilo ograničenja, međutim od ove sezone Svjetski jedriličarski savez uveo je kvote, prilično male, za regate Svjetskog kupa. Za razliku od dosadašnje prakse i velikih flota, Svjetski kup na ovaj način postaje dostupan isključivo samo vrhu olimpijskog jedrenja. Za svih deset olimpijskih disciplina primjerice za dvije regate SK-a u Europi, Hyeresu u travnju i Weymouthu u lipnju, broj sudionika je ograničen na 40 po disciplini. Obično je u svakoj disciplini na europskim regatama SK nastupalo više od 100 natjecatelja. Pravo na nastup temeljem plasmana na svjetskoj ljestvici steklo je 30 jedriličara, za preostalih 10 mjesta jedre se kvalifikacije. Trofej princeze Sofije u Palma de Mallorci idućeg tjedna kvalifikacijska je regata za Hyeres, osim što je i regata Europskog kupa.
Čak oko 1200 jedriličara iz 65 zemalja jedrit će u Palmi. Među njima je i 12 hrvatskih predstavnika. Nakon više nego uspješnog nastupa u Miamiu u siječnju, gdje je na regati SK-a zauzeo drugo mjesto, u Finnu će nastupiti Ivan Kljaković Gašpić. Ivan je odradio u međuvremenu i pripreme u Palmi. Ukupno četiri predstavnika imat će Hrvatska u Finnu na Trofeju princeze Sofije, uz Ivana nastupaju Milan Vujasinović, Nenad Bugarin i Josip Olujić.
Nakon regatne stanke od četiri mjeseca sezonu u Palmi otvara radialka Tina Mihelić. Tina je pripreme odradila u domaćim vodama, Palma će biti dobar test da vidi gdje je i na čemu treba raditi za glavne izazove ove sezone, Europsko i Svjetsko prvenstvo, te predolimpijsku regatu. Mlada Ana Zelić, koja inače trenira s Tinom, također nastupa na Palmi i pokušat će se kvalificirati za nastup u Hyeresu.
Plasman u Hyeres u fokusu je i četvorice naših laseraša, Filipa Jurišića, Bogoslava Bugarina, Daniela Mihelića i Tome Višića.
Hrvatsku flotu u Palma de Mallorci ovoga tjedna zaokružuju daskaši, na olimpijskoj dasci Luka Mratović, koji će se krajem godine pokušati izboriti da po treći put nastupi na OI, te među daskašima sa zmajem, neolimpijskoj disciplini, mladi Martin Dolenc. Kiteri su ustvari već startali, među 20ak natjecatelja Dolenc je nakon prvog dana izvrstan četvrti.

Izvor: www.hjs.hr