• hr
  • en
  • de
  • it

Tri ruzinava broda dočekat će turiste

Konkretna akcija uklanjanja triju nasukanih teretnih brodova koje je orkanska bura još početkom ožujka otrgnula s veza kod tvornice cementa u Kaštel Sućurcu, i dalje je na čekanju. Dok su „Orebić" i „Krka", koje je more odnijelo do Prve vode na Marjanu, postali svojevrsna atrakcija, čiji su kadrovi dospjeli i do vremenskog izvještaja CNN-a, „Vranjic", nasukan ispred Slatina na sjeveroistočnoj obali Čiova, za mještane je popriličan problem.
Kao što smo već pisali u našim novinama, zbog ruzinavog broda na plaži, novi, ali i stalni gosti već otkazuju svoje aranžmane. Prema riječima Tomislava Andrijolića, predsjednika Mjesnog odbora, Slatine su naselje koje opstaje prvenstveno na turizmu s 200 tisuća gostiju godišnje, a nasukani brod prijeti uništavanjem sezone.
- Pomaka i konkretnog odgovora još uvijek nema. Kontaktirali smo s Ministarstvom turizma koje nas je uputilo na Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, ono pak na Gradsku upravu koja nas je preusmjerila na Županiju. Zbog ovakvog prebacivanja odgovornosti, sazvat ćemo zbor građana ovoga ili sljedećeg tjedna kako bismo zajednički odlučili koje mjere poduzeti da se napokon nešto pokrene - izjavio je Andrijolić.
Davor Vidan, lučki kapetan, komentirao je kako brzinsko rješenje za ovu situaciju ne postoji, te da će u svakom slučaju strpljenje biti potrebno.
- Za uklanjanje brodova zadužen je vlasnik, u ovom slučaju Splitska plovidba, koja nam za sada prosljeđuje ponude izvođača radova. Prošlo je gotovo 30 dana od samog događaja, tako da uskoro očekujemo neki konkretniji odgovor. Ako vlasnik ne može provesti akciju, tada je Ministarstvo prometa ono koje je treba pokrenuti. Mi kao Lučka kapetanija nemamo novca za uklanjanje ovakvog opsega, budući da financiranje nije u našoj nadležnosti - pojasnio je Vidan.
Iako komentar od direktora društva Stjepana Račića nismo uspjeli dobiti, neslužbeno doznajemo da se Splitska plovidba unatoč postupku predstečajne nagodbe nalazi u financijskim problemima, tako da je upitno hoće li imati dovoljno novca potrebnog za uklanjanje brodova.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr