• hr
  • en
  • de
  • it

Tri kupca na trećoj dražbi žele preuzeti 'Svetog Duju'

Kako bi 26 pomoraca s broda "Sveti Duje" od "Splitske plovidbe" prisilno naplatilo 970.000 kuna za zaostale plaće, Trgovački sud u Splitu je početkom svibnja treći put zakazao javnu prodaju tog veterana i posljednjeg broda u vlasništvu posrnule kompanije, koji je godinu dana vezan u vranjičkom dijelu Sjeverne luke.

Naime, zagrebačka tvrtka "Molior Peroj", koju zastupa broker Jurica Pevec, ujedno većinski dioničar i direktor "Splitske plovidbe", uoči prethodnih dviju dražbi održanih prošlog ljeta i krajem 2015. godine, uplatila je 264.741 kunu jamčevine, zatim jedina dala ponudu za kupnju broda izgrađenog 1982. godine, no na koncu oba puta nije uplatila razliku do 1,32 milijuna kuna, koliko je iznosio kupoprodajni iznos.
Riječ je, naime, o početnoj cijeni na dvije prethodne dražbe, ali i onoj koja tek predstoji, odnosno polovici procijenjene vrijednosti "Svetog Duje" od koje se, prema tvrdnjama njihovih odvjetnika, nakon plaćanja brodskih "ležarina" članovi posade ne bi mogli u potpunosti naplatiti.
Poduzetnik Pevec je nakon prve dražbe privremeno odustao od kupnje broda za prijevoz sipkih tereta, jer mu je sud naložio da mora platiti i PDV, a budući da je u međuvremenu pribavio mišljenje Porezne uprave da tvrtka koju zastupa u tom slučaju nije porezni obveznik, što su pravosudnom tijelu potvrdili i financijski stručnjaci, broker je izračunao da bi ga više koštao porez nego ponovna uplata jamčevine na ponovljenoj prodaji. Sud je od otprilike polovice iznosa platio "ležarine" za razdoblje nakon dražbe, ali i pomorce koji su za to vrijeme čuvali "Svetog Duju", a ostatak novca je vraćen nesuđenom kupcu. No, zbog čega ni nakon ponovne uplate 264.741 kune nije kupio brod, od samoga Peveca nismo uspjeli dobiti objašnjenje.
Neven Melvan, voditelj splitskog ureda Sindikata pomoraca Hrvatske, potvrdio nam je da će se treća prodaja održati ako zagrebački broker tijekom sljedećeg tjedna dana ne uplati razliku od 1,06 milijuna kuna do pune cijene broda. Tada bi mogao izgubiti veći dio ponovljene jamčevine, jer će od nje sud namiriti naknade za boravak broda na vezu za razdoblje nakon održavanja druge dražbe.
- U međuvremenu su nam se javila još trojica zainteresiranih kupaca, pa očekujem da bi "Sveti Duje" u svibnju mogao postići još veću cijenu, te da bi se pomorci mogli bolje naplatiti - kazao je Melvan.
Pevec je već izgubio oko 100.000 kuna od ukupno 220.000 kuna jamčevine koju je prošlog ljeta uplatio za "Marula", drugog veterana "Splitske plovidbe", koji na kraju također nije kupio zbog PDV-a, da bi na sljedećem ročištu bolju ponudu dala libanonska kompanija.

Slovenci 'izbijaju' novac posadi 'Ane'
Iako je brod "Ane", koji je bio u vlasništvu Nikše Giovanellija, prodan slovačkoj kompaniji "Vintage Trading" iza koje stoji slovenski kapital, njegova bivša posada još čeka isplatu zaostalih plaća. Kako nam je kazao Neven Melvan, 26 pomoraca će dobiti nešto više od 50 posto zarađenih "bušti", ali će na to morati još malo pričekati, jer se na rješenje o diobi novca žalila tvrtka "Adrimed" iz Kopra, koja je 2013. opskrbljivala brod i za to potražuje 30.000 eura.
- Slovenska tvrtka nema šanse da dobije taj novac, jer nakon što se plati "ležarina" i djelomično naplate pomorci, jednostavno ništa ne ostaje za ostale vjerovnike. Ipak, tom žalbom je odgođena isplata i sad čekamo pravomoćnost sudskog rješenja. Do tada će kupoprodajni iznos ležati na sudskom računu - ustvrdio je sindikalac.
SPH je slovensku tvrtku molio da povuče žalbu, a da će im zauzvrat podmiriti dio sudskih troškova, no ovi su preko svog odvjetnika to odbili. Novi vlasnik na "Anu" je ukrcao rumunjsku posadu, dok smo u Lučkoj kapetaniji doznali kako će se remont broda obaviti u Malom Lošinju, a ne u Trogiru, kako se ranije najavljivalo.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr