• hr
  • en
  • de
  • it

Trećina ribara uopće ne prijavljuje ulov

Ne pada nam na pamet prosvjedovati ili blokirati luke jer bismo time nanijeli veliku štetu gospodarstvu i cjelokupnom društvu u turističkoj sezoni, ali smatramo da je nužno provesti reforme u sustavu ribarstva u Hrvatskoj, koje nadležne državne službe godinama izbjegavaju.

Sadašnje podjele ne vode nikamo, a tome je kumovala upravo država svojim lošim potezima - ističe to Vladan Bojić, predsjednik Ceha ribara Hrvatske obrtničke komore (HOK), komentirajući posljednja zbivanja na ribarskoj sceni koja su kulminirala prošlotjednom blokadom šibenskog Kanala sv. Ante.

Prema Bojićevim riječima, ribarstvo u Hrvatskoj proživljava teške dane, a u slučaju nastavka postojeće politike u tom sektoru "prijeti bolni scenarij po kojem će propasti polovica od aktualnih 2500 aktivnih ribarskih tvrtki i obrta".

Čelnik Ceha smatra da odgovornost za najveći dio problema snose Uprava za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede, ali i Tonči Božanić, državni tajnik za ribarstvo.

- Ribarske udruge kao najveći povod za prosvjede spominju probleme s poteznim alatima i malim poteznim mrežama plivaricama, a prava je istina da se njima služi samo jedan ili dva posto ribara. Vodeći ljudi Uprave za ribarstvo, ministar Čobanković i državni tajnik Božanić trebali su taj problem već odavno presjeći. Međutim, oni nisu obavili svoj posao, dopustili su da dio ribara koristi rupe u zakonu i time izravno utjecali na nepotrebne podjele među ribarima - naglašava Bojić.
Budući da dio javnosti (ne)opravdano smatra da Ceh ribara zagovara dio stavova državnog tajnika Božanića, nekadašnjeg čelnika Ceha, a slične ocjene mogle su se čuti i od vođa nedavnih prosvjeda, aktualni stav te strukovne udruge mogao bi biti svojevrsno iznenađenje, no Vladan Bojić pojašnjava situaciju:

- Državni tajnik je zatekao loše postavljene odnose, nije napravio željene pomake i to mu se obilo o glavu. Stanje u ribarstvu nije blistavo, ali kada bi ribari imali kvalitetniju potporu od države, posebice po pitanju izgradnje ribarskih luka, osnivanja veletržnica, primjene ZERP-a i održivog razvoja ribarstva na Jadranu, situacija bi se mogla ozdraviti.

- Međutim, dok Uprava za ribarstvo ne želi objaviti čime se bavi gotovo trećina korisnika ribarskih povlastica koji sada ne prijavljuju ulov, odnosno dok ne dobijemo odgovore rade li na crno ili su zaista neaktivni, te dok se država ne postavi odgovorno prema stranoj, posebice talijanskoj konkurenciji, hrvatski ribari imat će dosta problema u radu - zaključuje Bojić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr