• hr
  • en
  • de
  • it

Traži se direktor Turističkog ureda grada Hvara

Javna je tajna da je hvarski gradonačelnik Rikardo Novak na početku mandata najavio da će do listopada imati direktora Turističkog ureda grada.

Upravo kao što je to privremeno učinio i njegov prethodnik Rino Budrović, preuzeo je dužnost predsjednika Turističke zajednice i Turističkog vijeća, ali i sve ovlasti za zastupanje Turističkog ureda. I to tako traje sve otkad je bivša direktorica Ureda Tanja Miličić otišla u mirovinu.
A ona je zapravo u mirovinu trebala otići krajem 2014., ali je nakon produljenja ugovora o radu tu dužnost nastavila obnašati do 16. studenoga 2015. godine. Prvi natječaj za izbor novog čelnika bio je raspisan u prosincu 2014. i na njega se javilo šest kandidata. Turističko vijeće je tada uz prave "porođajne muke" odabralo kandidatkinju iz Hvara, no naknadno je utvrđeno da nije ispunila natječajne uvjete, pa je postupak poništen.
Drugo nadmetanje otvoreno je u lipnju 2015., kada se za spomenuto radno mjesto javilo čak sedam osoba, ali Vijeće se nije sastajalo sve do proteklih lokalnih izbora, tako da je natječaj ponovno poništen zbog velikog proteka vremena. No, sreće nije bilo ni nakon raspisivanja trećeg natječaja početkom prošlog kolovoza, kada se prijavilo četvero kandidata, po jedan iz Rijeke i Splita, te dvije domaće predstavnice - diplomirana novinarka Katija Vučetić i profesorica Vinkica Karković Colombo.
- Vijeće je kandidata iz Rijeke odmah isključilo radi nepotpune dokumentacije, a za direktoricu izabralo Katiju Vučetić. S tim izborom smo bili zadovoljni jer smo tražili osobu s kojom možemo raditi, a ona je već neko vrijeme kao pročelnica gradske Službe za društvene djelatnosti uključena u te poslove. Gospođa Karković Colombo se na tu odluku žalila, navodeći da izabrana kandidatkinja ne udovoljava natječajnim uvjetima, odnosno da nema najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima u turizmu za koje je propisan najmanje završeni specijalistički stručni ili diplomski sveučilišni studij, pa smo 11. studenoga utvrdili da tom uvjetu baš ni jedna od njih dvije ne udovoljava i poništili natječaj - tvrdi gradonačelnik Novak.
Budući da će Vijeće već idućeg tjedna raspisati četvrti natječaj za direktora Turističkog ureda, bitka za to radno mjesto se nastavlja. Hvarani su podijeljeni, svatko ima svoga kandidata, a ima i takvih razmišljanja da gradu podno Španjole, odnosno našoj otočnoj turističkoj metropoli ni ne treba taj čelnik, jer ionako sve i bez njega funkcionira već dvije godine.
- Takve špekulacije nisu dobro došle. Kolegice i ja smo odradili koliko smo mogli, ali smatram da bi s nekim na čelu Ureda imali još i bolje rezultate. Nisam baš siguran je li se situacija s izborom odrazila na broj turističkih dolazaka i noćenja, ali naš uspjeh i imidž uvelike ovise o osobi koja nas predstavlja - kazao je Georges Buj iz TZ-a.
Naravno, željeli smo doznati i je li u slučaj svoje prste umiješala i politika, o čemu nam je najviše mogla reći sama žaliteljica, prof. Karković Colombo, koja je članica oporbenog HDZ-a, ali na naše pozive se nije javljala niti odgovarala na upućene poruke. Ona je krajem proteklog desetljeća bila predsjednica TZ-a, dok je aktualni poteštat izabran kao nezavisni kandidat.
Druga kandidatkinja Katija Vučetić nije članica ni jedne političke stranke, a nastalu situaciju ovako je komentirala:
- Uspjeh svih zajedničkih projekata TZ-a i Grada u kojima sam sudjelovala kao pročelnica ili predsjednica Odbora za proslavu 150 godina organiziranog turizma u Hvaru te podrška koju sam dobila od Vijeća uz najbolje rezultate ranijih testiranja dovoljno govore o mojoj kompetenciji i razlozima ponovnog javljanja na natječaj. Ishod zadnjeg postupka neću komentirati, samo znam da neće utjecati na moj daljnji angažman u unaprjeđivanju kulturne i turističke ponude, te društvenog života grada, u čemu već godinama profesionalno i privatno dajem svoj maksimum. Zle jezike se može zaustaviti samo rezultatima, a oni su tu. Meni je to dovoljno.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr