• hr
  • en
  • de
  • it

Tramuntana

 

Sjeverac ili tramuntana je hladan vjetar blizak buri, ali stabilniji. Puše iz smjera sjeverozapad-sjever. Tramontana je poznata u cijelom sredozemlju, inače puše kao hladniji vedri sjeverac iz južnoeuropskih planina na obalama sjevernog Sredozemlja, a najviše na Jadranu, Egejskom moru i u Lionskom zaljevu. Tako se naziva tramontana u Italiji, Španjolskoj, Sloveniji, Dalmaciji, Malti pa tramuntana u Kataloniji, Grčkoj i Kvarneru a dramudana je sličan turski naziv za hladniji sjeverac na Crnom moru.

Kod nas postoje inačice:
Trmuntanjêl je blaža tramuntana, kao laganiji i svježi sjeverni vjetrić iz NNW većinom ljeti, ili pri slabljenju podkraj zimske tramuntane.
Trmuntanjêž je olujna tramuntana s jako uzburkanim morem i posolicom većinom kao pojačani sjeverozapadnjak iz NW do NNW smjera, a najviše puše na vanjskim otocima i pretežno zimi.

Važno je znati:
- Tramuntana je pravi sjeverac do sjeverozapadnjak (N do NW) i nikad ne puše kao stvarna bura od sjeveroistoka (NNE do ENE.)
- Tramuntana je većinom stalni i jednoličan vjetar, pa skoro nikada ne puše isprekidano uz udarne rafale kao prava bura.
- Tramuntana je pretežno pučinski vjetar otvorenog Jadrana gdje je najjači, dok je u nutarnjim otočnim kanalima i na kopnenoj obali slabiji ili mjestimice izostaje.
Inače, tramuntana kod nas najčešće puše po lijepomu prohladnom vremenu kad je anticiklona nad Europom, uz umjerenu osrednju vlagu i jednolično puhanje tj. bez vrtložnih udara i bez suše kao kod prave bure. Prati ju većinom ljepše i sunčano vrijeme sa značajnim bijelo-grudastim oblacima (Cumulus) koji tada sporo plove nebom od sjevera ili sjeverozapada, a rjedji su i visinski oblaci tipa Altocumulus lenticularis ili čakav. lignjûni, koji se zapažaju većinom u suton predvečer. Najčešća je u proljeće i ljeti, a jakost joj je umjerena i rjedje prelazi 15 m/s (7 Bf).
Tramuntana je kod nas najčešća i razmjerno najjača većinom u onim područjima gdje je slabija bura, tj. najviše u zapadnoj Istri, podno Učke oko Opatije, Lošinja, Zadra, Kornata, Visa, Lastova, Dubrovnika i dr. Izrazito je najrjedja i najslabija, pa kroz veći dio godine izostaje oko Senja, Jurjeva, Vrbnika, Baške, Prvića i Golog otoka tj. uglavnom je ni nema baš u istom području najjače Senjske bure i olujne levantare. U tima najburnijim područjima Kvarnera se blaža do umjerena tramuntana tek ponekad pojavi u nastavku pri slabljenju prethodne jače bure, kad ona iz sjeveroistoka zakrene na sjeverni smjer i postupno prestaje. Ipak je umjesto završne tramuntane i tu česti prestanak bure u nastavku preko noćnoga termičkog burîna. Izvor: http://hr.metapedia.org/wiki/Tramuntana_(sjeverac) 

Sjeverni dio otoka Cresa je dobio naziv po Tramuntani koja je u tom akvatoriju česta. Česta je u proljeće kao nagovještaj dolaska toplijeg vremena. Jedrenje po tramuntani u tom akvatoriju je uzbudljivo.
U proljetnom popularnom terminu od 30.04-06.05. nudimo sve raspoložive brodove s Kvarnera na kojima možete jedriti po tom poznatom vjetru.

Cijene u ponudi su izražene u Eurima. Za plaćanje u kunama se obračunava prema srednjem tečaju HNBa na dan uplate.Transit log i završno čišćenje se plaćaju prilikom dolaska na plovilo osoblju charter baze. Osim toga, potrebno je platiti boravišnu pristojbu 7 kuna/po danu/po osobi, prijavu za regatu. Sigurnosni depozit se može se položiti u slipovima kreditnih kartica ili u gotovini.
Pri potvrdi bookinga potrebno je uplatiti 50% iznosa, ostatak 4 tjedna prije isplovljavanja.
Informacije i rezervacije:
Tel/faks: 00 385 1 3366417
Mob: 00 385 91 5603433
E-mail: info@macrocruise.com