• hr
  • en
  • de
  • it

Tradicijske barke izložene na Korzu

Danas svečano otvaranje Festivala uz izložbu Titanic-Carpatia u HNK Ivana pl. Zajca

Izložbom drvenih tradicijskih barki na jedra na Korzu je najavljen četvrti Festival mora i pomorske tradicije - Fiumare koji službeno počinje danas nizom događanja na otvorenom, ali i u zgradi kazališta HNK Ivana pl. Zajca.
Uz proglašenje pobjedničke barke, svečano otvaranje Festivala popratit će izložba pod nazivom Titanic-Carpatia u zgradi kazališta, zatim će se na prostoru do zgrade kazališta održati radionice pomorskih vještina kao i sajam autohtonih proizvoda i predmeta. Za 19 sati najavljeno je otvaranje izložbe u riječkoj ribarnici pod nazivom Sačuvane ljepote Kvarnerskog podmorja.
Prelijepe brodice, u koje je utkano svo brodograđevno iskustvo brodograditelja Istre i Kvarnera kroz stoljeća, nekad su imale važnu ulogu u prijevozu tereta i ljudi, privlačile su jučer pažnju šetača Korzom. A izložene su bile riječka pasara, lošinjska regatna pasara, kvarnerski guc, lovranski guc, rovinjska batana, fažanska batana. Imati drvenu barku u današnja vremena skup je hobi. No, smatra Robert Mohović jedan od začetnika Festivala Fiumare, pomaka ima, neke su se počele obnavljati, stoga su na taj način spašene.
Izložba brodica izvađenih na suho uvijek iz polovila izvlači one najbolje karakteristike koje inače nisu vidljive u moru, u plovidbi. Stoga ovo nije samo prilika da se pokažu u najljepšem svijetlu već da se prezentira naša maritivna baština, naglasili su organizatori.
Izložbu na suhom popratila je izložba fotografija lijepih jedrenjaka koji se pristigli iz Rostocka, prijateljskog grada Rijeke pod nazivom »Hanse Sail 2015. godine«, a koje su postavljene u izlozima Grada Rijeke na Korzu.

Izvor: www.novilist.hr