• hr
  • en
  • de
  • it

Top 100 turističkih gradova na svijetu

Euromonitor International objavio je deseti put svoje rangiranje 100 gradova svijeta koji su najpoželjnije destinacije za turiste. Kako ističu u svojom 94-straničnom izvještaju, "gradovi ne samo da su glavni katalizatori za rast ekonomije i turizma, nego su i lokacije na kojima nastaju inovacije, novi poslovni modeli i start-upovi". 100 izabranih gradova vodeći su na svijetu i u svojim regijama, a rangiranje se zasniva na podacima poput broja međunarodnih posjeta koji traju najmanje 24 sata.
Znakovito, na listi Euromonitor Internationala nema Zagreba, a ni bilo kojeg drugog grada iz Hrvatske, pa ni s prostora bivše Jugoslavije.
Deset najposjećenijih gradova na svijetu su Hong Kong (26,6 milijuna posjetitelja godišnje), Bangkok (21,2 milijuna), London (19,2 milijuna), Singapur (16,6 milijuna), Makao (15,4 milijuna), Dubai (14,9 milijuna), Pariz (14,4 milijuna), New York (12,7 milijuna), Shenzhen (12,6 milijuna) i Kuala Lumpur (12,3 milijuna).

Vidljivo je da se težište svijeta u međuvremenu premjestilo u Aziju i na listi deset najposjećenijih gradova na svijetu tek su dva europska i samo jedan sjevernoamerički. U izvještaju se ističe da se godišnje na svijetu dogodi 1,2 milijarde poslovnih i turističkih putovanja te da njih 46 posto otpada na gradove koji su na listi 100 najposjećenijih. Uspon istočne Azije pokazuje i to da su se na listi Euromonitor Internationala 2010. godine nalazila 34 azijska grada, dok ih je sada 41, a očekuje se da će se taj trend rasta nastaviti. "Utjecaj unutar azijskih putovanja, naročito iz Kine, ne može se precijeniti", naglašavaju u izvještaju.Europa je na drugom mjestu po broju gradova na listi 100 najvažnijih destinacija, s 29 gradova, Sjeverna i Južna Amerika predstavljene su s 13 gradova, a Bliski istok i Afrika s 11 gradova. Deset europskih gradova koji su top destinacije po istraživanju Euromonitor Internationala su London i Pariz na prvom i drugom mjestu koji su i među top deset svjetskih destinacija, a onda slijede po redu Rim (9,3 milijuna posjeta), Istanbul (9,1 milijuna), Prag (8,1 milijuna), Barcelona (7 milijuna), Milano (6,7 milijuna), Amsterdam (6,3 milijuna), Antalija (6,1 milijuna) i Beč (5,8 milijuna).
Ističe se da su teroristički napadi donekle imali utjecaja na performans Barcelone, Pariza i Berlina, te da se bilježi oporavak Atene kao poželjne destinacije nakon godina krize. Izuzetak je London, koji je neovisno o terorističkim napadima i dalje najvažniji grad Europe, te se predviđa da će broj posjeta glavnom gradu Velike Britanije nastaviti rasti. Madrid pak postaje konkurencija Barceloni za najposjećeniju destinaciju u Španjolskoj, s time da oba grada pate od prevelikih gužvi koje stvara dolazak turista.
Prag je pak jedini, kako kažu u izvještaju, istočnoeuropski grad koji je među top deset destinacija, no poljski gradovi Varšava i Krakow s više od dva milijuna posjeta godišnje bilježe rast za koji se očekuje da će se nastaviti.
U Sjevernoj i Južnoj Americi najposjećeniji je grad New York, a nakon njega slijede Miami, Las Vegas, Los Angeles, Cancun, Orlando, Toronto, San Francisco, Punta Cana i Honolulu. Kada je pak riječ o Bliskom istoku i Africi, Dubai je uvjerljivi lider po broju posjeta s 14,9 milijuna, a slijede ga redom Meka, Johannesburg, Rijad, Dammam, Kairo, Doha, Jeruzalem, Tel Aviv i Marakeš.

Izvor: www.index.hr