• hr
  • en
  • de
  • it

Tjedan dana na Kraljici mora za obuku je premalo

I u ovoj godini učenici splitske Pomorske škole, kao i studenti Pomorskog fakulteta, plovit će na školskom jedrenjaku "Kraljica mora". Prema podacima iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, školski brod u 2014. već su koristili studenti Pomorskog fakulteta Split u trajanju od dva tjedna, i to četiri grupe studenata po tri dana. Učenici Pomorske škole tek se spremaju za prve plovidbe pa su rezervirali za cijelu godinu pet tjedana plovidbe. Odnosno nešto malo više od mjesec dana provest će pod jedrima ovog školskog logera. U 2013. godini, Pomorska škola Split je školski brod "Kraljica mora" koristila četiri tjedna.

'Zgodan brodić'

Međutim, još otkako je prvi put zaplovio ovaj jedrenjak, prije četiri godine, u splitskim pomorskim krugovima nisu dobro primili ni tip broda koji je izabran za školovanje budućih pomoraca, a ni broj dana koje učenici provedu na njemu.
Kapetan Ante Roje, jedan od istaknutijih članova splitske Udruge pomorskih kapetana, za "Kraljica mora" kaže kako je to "zgodan brodić".

- Naši nadležni brod su klasificirali kao loger, a to su bili teretni brodovi za prijevoz drva. Za pravo jedrenje i plovidbu u svijetu se koriste jedrenjaci tipa barkantin i bark jer imaju više jarbola i bolju formu trupa. Ali što ćemo sada, "Kraljicu mora" valja koristiti.
Drugo pitanje je broj dana koje splitski učenici provedu na tom školskom jedrenjaku. Mjesec dana plovidbe je dobro za osjetiti valove, sunce, vjetar i upoznati sebe, ali samo ako se na brodu plovi mjesec dana u komadu, a ne sedam dana - smatra kapetan Roje, te dodaje kako pravi rad i obuku na brodu budući pomorci ipak mogu dobiti samo na suvremenim trgovačkim brodovima. Sličnog je mišljenja i kapetan Josip Žižić, čelnik Udruge pomorskih kapetana.

Troškovi od 2,5 milijuna kuna godišnje

- Nemam ništa protiv jedrenjaka, no pitanje je odgovara li ono što jedrenak pruža onome što buduće pomorce čeka na teretnom brodu u svakodnevnom radu. Sjećam se da su, kad sam završio drugi razred srednje Pomorske, nas četvoricu učenika poslali mjesec dana na brod "Sava", tadašnje "Jadroslobodne", koji je plovio za Crveno more. Bojim se da u nadležnim ministarstvima ni ne znaju što znači biti pomorac, jer da znaju, onda bi učenike slali da na moru budu punih mjesec dana, a ne po jedan tjedan - kaže kapetan Žižić, predsjednik najbrojnije udruge kapetana s ove strane Jadrana.

Osim splitske Pomorske škole, "Kraljicu mora" koriste i druge pomorske škole i fakulteti u Hrvatskoj. Prema podacima iz Ministarstva pomorstva, fiksni troškovi broda na godišnjoj razini iznose oko 2,5 milijuna kuna, dok na godišnjoj razini potroši oko 60 tisuća litara goriva. Prošle godine je upravljanje školskim brodom "Kraljica mora" preuzeo nacionalni brodar "Jadrolinija".

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr