• hr
  • en
  • de
  • it

Tjedan dana megajahte na Jadranu - 500 tisuća eura

Oni znaju što hoće, što žele i znaju kako to sve mogu platiti - jednostavno bi bilo pojašnjenje zahtjeva bogatih gostiju koji tijekom ljetne sezone obilaze prelijepi Jadran.
Novac imaju, ali i preciznu listu želja koje im ispunjavaju agenti i članovi posade.
Jer kada "iskeširate" za tjedan dana najma jahte kojom obilazite otoke oko pola milijuna eura, onda nalog da privatni avion odleti po frizerku vaše supruge u Veliku Britaniju i nije velika stavka u svim tim troškovima. A mi smo "snimili" što to sve traže gosti kojima su naše posade i plovila na raspolaganju tijekom sezone.

Lista zahtjeva
- Prije dolaska na brod gost vam pošalje listu gdje je navedeno što želi imati tijekom odmora. Navedeno je sve - od hrane do u detalje vrsta i "litraža" pića, pa kakve šare na "šugamanima", koji tip posteljine, cvjetni aranžmani i to u iznosu od 5000 dolara koje stiže direktno iz Nizozemske. Čak znaju tražiti i novo uređenje jahte, novi namještaj u njihovu stilu. Jedan gost je u svojoj kabini tražio  čak šest vrsta jastuka. Ili pak brendirano posuđe, bešteke... Sve one sitnice koje takvu vrstu ljudi - prebogatu - okružuju cijeli život.
Ničega se oni ne žele i neće odreći na odmoru, jedino svoje popularnosti, pa im je Hrvatska kao destinacija idealna. Morate priznati kako ovdje nikoga nije briga tko od poznatih plovi Jadranom i šeta se otočnim kalama - u priču nas je uveo jedan od kapetana jahta koji se u svojem poslu nagledao bogate klijentele, gdje nam odmah podvlači i razliku među njima:
- U startu je vidljivo tko je rođen u svili i kadifi, a tko je naknadno kroz život stekao pare. Koga su odgojile dadilje, tko je pohađao privatne škole, a tko je u kratkom trenu zaradio novac i sada se njime razbacuje da svi to vide!
A što je sve moguće imati s pregrštom papirnatih, šuškavih novčanica odmah je vidljivo pri izboru jahta. Danas hrvatske charter tvrtke najviše iznajmljuju jahte od 20 do 25 metara, motornjake, čija je cijena tjedna oko 30.000 eura, uz što treba pridodati od 5000 do 15.000 eura za gorivo, hranu i vezove.
A mi smo se bacili na one još platežnije, a to su brodovi čiji se najam kreće od 150.000 eura, koliko treba izdvojiti za jahtu od nekih 35 metara, ili pak 42-43 metra na kojoj možete ploviti i uživati tjedan dana za 200.000 eura. To su cijene što se tiče brodova pod hrvatskom zastavom, dok su brodovi od 50 metara pa do 200 metara uglavnom privatna plovila, koje vlasnici baš i ne daju u najam, već samo za svoje gušte ili za svoje prijatelje i rodbinu, ili pak za poslovne partnere.
- Uglavnom na manjim brodovima bude šest gostiju i šest članova posade, dok na ovim većim ide 1 prema 3, jedan gost - tri člana posade koji se brinu za sve. Od toga da gost ima osiguran luksuzan automobil na kopnu s vozačem na raspolaganju 24 sata dnevno, a na kraju ga i ne koristi. Ili pak pošalje po frizerku, masera ili šminkericu u London da ih dovede radi sređivanja supruge, te ih isti dan avion i vrati. Koliko to košta, bolje je i ne računati. Znali smo ići s Brača na Lastovo po dvije boce vina, određene butelje koje je gazda poželio piti baš tu večer - doznajemo dalje niz želja bogatih gostiju.

Domaće delicije
Što se pak prehrane tiče, oduševljeni su domaćim sirovinama, obožavaju našu ribu, maslinovo ulje, povrće i imaju veliko povjerenje u naše majstore kuhare. No neki ipak dovedu u svojoj pratnji i kuhara, ali ostaju pri domaćim delicijama, pa se naručuju na brod velike količine jastoga, škampa, oborite ribe... Ali i botelje vina s popisa, jer gost navede godinu proizvodnje i berbu koju očekuje na svom stolu. Ista je priča i sa šampanjcima, redom skupocjenim bocama mjeruhića pa stolitre votke, uglavnom najskuplje vrste.
- Rusi su ti koji se razbacuju. Hrane mora biti u izobilju, nek se vidi raskoš, iako se nažalost dvije trećine hrane na kraju baci. Od ranog jutra su trpeze prepune delicija svih vrsta, kuhari su non-stop u akciji, a malo toga se i pojede. Imali smo "poslovnjake" koji bi unajmili jedan brod za sebe i svoju obitelj, a drugi za prijatelje, rodbinu, za one manje platežne moći, pa bi im prezentirali koliko toga oni mogu nabaviti, koliko skupocjenog pića, hrane i ostalog mogu imati.
Sve u svemu, novca za sve njihove prohtjeve imaju pa se tako i ponašaju. Znalo se dogoditi da klijent nezadovoljan smještajem na kopnu, u hotelu od 5 zvjezdica, odluči unajmiti jahtu čiji je najam pola milijuna eura za tjedan dana užitka.
U taj izdatak ulaze vrhunske, prostrane kabine, bazen, jet-ski, gumenjak za brzi odlazak na kopno, odlično opremljena kuhinja, pa teretana, kino, plesna sala, sauna, vrhunski opremljene radne sobe, uredi kojima se mogu posramiti i oni najluksuzniji na kopnu.

Izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr/