• hr
  • en
  • de
  • it

Tisuću vezova za građane na Batali

Buduća namjena Gruškog zaljeva i nautičkog centra u skladu s Urbanističkim planom uređenja predjela Gruški akvatorij, bila je tema sastanka gradonačelnika Dubrovnika Andra Vlahušića s predstavnicima institucija uključenih u razvoj zaljeva.
Na sastanku je odlučeno kako će se, radi što brže realizacije projekata komunalne i komercijalne marine, odmah pokrenuti izrada studije utjecaja na okoliš, za čiju je koordinaciju zadužen dubrovački brodar Atlantska plovidba.
Gradska uprava se tako obvezala provesti arhitektonski natječaj za uređenje komunalne opreme na novoj Lapadskoj obali, dok će Županijska lučka uprava Dubrovnik naručiti studiju isplativosti razvoja marina i pratećih djelatnosti na dubrovačkom području, kako bi stručnjaci istražili vrstu, veličinu i broj marina u suglasnosti s prostornoplanskim odredbama.
Sukladno novom urbanističkom planu koji je pred donošenjem, trebat će revidirati i redefinirati područja pomorskog dobra i lučkog područja u suradnji Dubrovačko-neretvanske županije i svih zainteresiranih strana.
Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva RH prošlog je tjedna dostavilo Gradu Dubrovniku suglasnost na Konačni prijedlog urbanističkog plana uređenja "Gruški akvatorij", čime su ispunjeni svi preduvjeti za usvajanje dokumenta na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća.
Iz gradske uprave poručuju kako je pravodobno donošenje UPU-a značajno jer omogućuje izgradnju tisuću vezova za građane na Batali, te proširenje i poboljšanje komunalne infrastrukture na Lapadskoj obali koja postaje nova dubrovačka šetnica.
U obuhvatu prostornog plana je i daljnji razvoj i proširenje kapaciteta dubrovačke putničke luke Gruž, koja prerasta u jednu od najznačajnijih luka Sredozemlja.
Žurno donošenje UPU-a za područje Gruške uvale potpisima na peticiju podržalo je šeststotinjak Dubrovčana izravno zainteresiranih za rješavanje dugogodišnjeg nedostatka komunalnih vezova za barke.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr