• hr
  • en
  • de
  • it

Tisuću mladih na 104 jedrilice jedri na Floti mira

Iz nekoliko hrvatskih marina jučer su istodobno isplovile jedrilice sudionika ovogodišnjeg projekta "Mirno more - Flota mira". Ove će godine tijekom sedam dana jedriti više od 900 djece dijabetičara te volontera, a središnja manifestacija jednog od najvećih europskih humanitarnih projekata održat će se 17. rujna u Marini Kaštela, koja je i ove godine glavni domaćin.
Prošle se godine manifestaciji odazvao niz poznatih osoba, a najupečatljivije je bilo sudjelovanje Mirne Jukić, poznate olimpijske prvakinje. Najatraktivniji događaj ove godine svakako je Mala škola brodogradnje, koja je počela u petak, a završava 17. rujna, kada će izgrađena jedrilica biti porinuta u sklopu završne svečanosti. Svrha projekta je, kažu organizatori, pomicanje granica obrazovanja i igre.
- Djeca u dobi od 10 do 15 godina nalaze se pred izazovom učenja tradicionalnih vještina, uz strog nadzor voditelja, rukuju alatom "za odrasle", s ciljem prenošenja vrijednosti, znanja i vještina mladima. Pritom grade, ne igračku namijenjenu djeci, nego pravo plovilo smanjenih gabarita, u skladu sa svojim uzrastom - pojašnjavaju pokretači projekta.
Radionice "Mala škola brodogradnje" namijenjene su djeci osnovnoškolskog uzrasta, a optimalni rezultat postiže se ako se brod radi u skupinama od po 10 polaznika, u dobi između 10 i 15 godina. Jedna od polaznica tradicionalno kumuje porinuću broda kojem polaznici zajedno smišljaju ime. Brod ostaje u njihovu trajnom vlasništvu, što znači da korištenje ne prestaje s formalnim prestankom radionice. U suradnji s lokalnom zajednicom, jedriličarskim klubovima i nadležnim institucijama, polaznici dobivaju priliku stjecati jedriličarske vještine na novoizgrađenom plovilu.

Start u ratnoj krizi
Flota mira "Mirno more" je austrijska udruga osnovana nakon početka ratne krize u zemljama bivše Jugoslavije, 1992. godine. Prvotna ideja bila je okupiti djecu iz zemalja u sukobu i ploviti s njima "Zajedno na jednom brodu", kako bi se smanjile predrasude i učila tolerancija. Na prvoj Floti mira sudjelovalo je 17-ero djece na trima jedrilicama, a u svrhu poticanja mira i tolerancije jučer je u Jadran isplovilo više od 900 sudionika iz 18 zemalja u pratnji skipera, liječnika, vatrogasaca i pedagoga na 104 jedrilice.
U godinama nakon osnutka projekt je otvoren za sve vrste socijalno ugrožene djece, koja dolaze iz raznih društvenih organizacija. Uspješan koncept "Mirno more" postao je međunarodno priznati mirovni projekt koji se širi i raste iz godine u godinu sa sve više i više pristaša. Kroz Flotu mira je od njezina osnutka prošlo više od 6000 socijalno i na druge načine ugrožene djece, a tijekom posljednjih godina osnovano je nekoliko međunarodnih partnerskih organizacija

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr